”Ibland känns det verkligt”

Samuel Fröler chattade om blodiga scener, ”Paragraf 9” och personkemin med Lisa Boysen

NÖJE

   Samuel Fröler säger: Hej! Nu är jag här, nu kan vi börja chatta.

sara z säger: Hej! Hur kändes det att göra ”Paragraf 9”?

   Samuel Fröler säger: Det var kul, det var ett nytt sätt att arbeta på, med ett inspelningstempo jag inte var van vid.

Kenta säger: Hur har förberedelserna inför din rollfigur sett ut?

   Samuel Fröler säger: Ungefär som det brukar vara. Jag försöker skapa mig en bild av karaktären med hjälp av fantasi och intuition. Vi försökte ordna så att vi kunde åka med riktiga poliser, men av olika anledningar gick inte det.

Lizard19 säger: Jag tyckte att serien var suverän och hoppas att den bli väl mottagen av svenska folket. Var ni någonsin tveksamma själva om ”Paragraf 9” skulle floppa eller inte?

   Samuel Fröler säger: Tack, det var roligt att höra. När jag läste manus fick jag känslan att folk skulle tycka om den, det var ett bra manus.

Lizard19 säger: Det var ett tungt fall som togs upp igår i ert program om prostituerade kvinnor. Varför valdes just de som ert första fall?

   Samuel Fröler säger: Det vet jag faktiskt inte. Det var författarna som bestämde att det skulle vara första avsnittet, men det kommer fler tunga fall i den här serien.

jonas säger: vad är roligast med att vara skådis?

   Samuel Fröler säger: Ja... Det är väl att man får prova på så olika karaktärer i så olika sammanhang – teater, film och tv. Att få gestalta människor och vistas i olika miljöer.

Kenta säger: Vad får vi se för fall i kommande avsnitt?

   Samuel Fröler säger: Jag vet inte hur pass mycket jag kan gå in på det, men det kommer att vara avsnitt som engagerar människor. Mycket av det som berättas handlar om det man läser i tidningen.

Phille säger: Vad var det svåraste att gå från omtyckt skärgårdsdoktor till att spela i "action"-filmer?

   Samuel Fröler säger: Jag vet inte om det är så stor skillnad, det handlar mest om att försöka göra en bra rollkaraktär. Det är ju det som är så spännande med det här yrket.

Mia säger: Hej! Tittade också på premiäravsnittet igår och tycker det var kanonbra! Är fallen ni tar upp på något sätt baserade på verkliga fall?

   Samuel Fröler säger: Ja, det är de på de sättet att de till vissa delar har hänt, men sedan har ju manusförfattarna arbetat om det och lagt till saker. Men de gjorde research utifrån riktiga fall.

zophie säger: Känns det verkligt när du spelar in sånt här?

   Samuel Fröler säger: Verkligt... vad ska man säga. Det är ju aldrig riktigt verkligt i och med att det är fragmentariskt när man spelar in. Men i vissa scener kan det kännas verkligt. Det vikigaste är ju att tittaren känner att det är verkligt.

barajag säger: Tycker du att det är otäckt när du spelar in några obekväma scener? Mycket blod och så

   Samuel Fröler säger: Blod är aldrig otäckt i och med att det är så mycket preparering med smink och andra förberedelser. Men ibland när det är barn inblandade så kan det kännas ändå, även om man vet att det inte är på riktigt.

Sleazeboi säger: Är det roligast att vara med i en film eller göra en massa avsnitt i ett tv-program?

   Samuel Fröler säger: Bra fråga. Film är ju en berättelse från början till slut, medan tv är mer episoder. Själva filmandet i sig är lika kul, och det är inspirerande på olika sätt.

stefan säger: Hej Samuel! Vilken är den roligaste/tuffaste film du varit med i?

   Samuel Fröler säger: Tuffaste var nog ”En doft av paradiset” – vi levde i djungeln bland ormar och vilda djur, red en massa och var med om strapatser. Det var den roligaste också, även om ”Skärgårdsdoktorn” också var fantastiskt kul, men på ett annat sätt.

Cathy säger: Är det något avsnitt av serien som berör dig mer eller mindre på något sätt? I så fall varför och vilket? Såg Du själv premiäravsnittet i går?

   Samuel Fröler säger: Jag har inte sett något avsnitt än. I går stod jag på scen i Säffle. När jag läste manus var det vissa avsnitt som berörde mer, bland annat för att det var barn och ungdomar med.

zophie säger: Tror du att du kommer vilja fortsätta med den här serien? Känner du dig bekväm i den?

   Samuel Fröler säger: Det får vi se vad som händer. Jag tycker att det var kul att spela in, jag tycker om karaktären.

Annica Finth säger: Trivs du med livet som skådespelare eller känner du ibland att du vill lägga ner allt sådant och göra något annat istället?

   Samuel Fröler säger: Sådana dagar har man absolut, men för det mesta trivs jag jättebra. Jag vet inte vad jag skulle göra annars.

Johan säger: Hej! Du spelar i det här avsnittet mot skådespelerskan Lia Boysen. Du spelade mot henne i ”Livvakterna” också. Ni verkar ha fått till en bra spänning när ni möts i skådespelarsammanhang. Trivs ni att spela mot varann?

   Samuel Fröler säger: Ja det gör vi. Jag tycker att hon är väldigt duktig och trivs att spela mot henne. Om personkemin stämmer är det en fördel, men det brukar fungera ändå. En bra skådespelare skapar den kemin.

flooorence säger: Hur länge spelar ni in? Jag var med i avsnitt 4 och det var förra veckan...

   Samuel Fröler säger: Ja, det har gått undan. Inspelningarna pågår fortfarande, de avslutas nästa vecka.

Bloorp säger: Hej Samuel! Har ni med "riktiga" poliser/åklagare som kan tipsa hur saker och ting går till?

   Samuel Fröler säger: Ja, de har haft research med yrkeskunniga människor och under inspelningarna har vi med riktiga poliser som statister och rådgivare.

Alex säger: Varför heter ”Paragraf 9” paragraf 9?

   Samuel Fröler säger: Paragraf 9 är den paragraf som säger att alla är lika inför lagen. Det är väl en bra utgångspunkt när det gäller en sådan här typ av serie där det ingår domstolsscener och tittaren själv kan bedöma om det var rätt eller fel.

Kristin säger: Hej! Hur länge har du varit skådespelare? Vad jobbade du med innan du blev skådespelare??

   Samuel Fröler säger: Jag har varit skådespelare sedan jag gick ut Teaterhögskolan 1985. Innan dess jobbade jag på en barnpsykiatrisk klinik i fyra år, med en slags socioterapeutisk verksamhet på en dagavdelning.

   Samuel Fröler säger: Hejdå! Kul att ni tycker att serien är bra, fortsätt att följa den. Ha det bra!