Lampenius fick anorexi

Världsstjärnan om sin svåra uppväxt: Jag hade ingen lust att leva

1 av 2 | Foto: LEHTIKUVA
mamman var alkoholist Violinisten Linda Lampenius berättar i sin bok om hur det var att växa upp med en alkoholiserad mamma. "Jag ser henne inte som en alkoholist, utan som ett offer", säger Linda.
NÖJE

Nyligen släpptes Linda Lampenius självutlämnande bok - "Linda".

I den berättar hon om sin anorexi, hur det var att växa upp med en alkoholiserad förälder och om den depression som tvingade henne att uppsöka läkare.

- Jag hade ingen lust att leva, säger Linda Lampenius till finska tidningen Ilta-Sanomat.

I onsdags släpptes världsviolinisten Linda Lampenius självbetitlade bok i Helsingfors, Finland. I boken berättar hon sin livs historia som underbarn, firad musiker och före detta Playboy-modell. Men också om uppväxten med en alkoholiserad mor och de långa åren med ätstörningar.

För finska tidningen Ilta-Sanomats reporter Marianne Riiali berättar Lampenius hur hon insjuknade i anorexi då hon i tonåren började bli kvinna. Hon ville kontrollera sitt liv och kände en press på sig att se bra ut.

Fick bulimi

När hon tillfrisknat från anorexin drabbades hon i stället av en annan ätstörning - bulimi.

- När jag mådde riktigt dåligt försökte jag rena mig själv genom att äta och kräkas. Men jag kunde inte få bort den dåliga känslan, säger Linda Lampenius till Ilta-Sanomat.

- I dag är jag frisk men känner mig som en nykter alkoholist.

De många åren med ätstörningar tog på hennes krafter. Hon hamnade i flera djupa depressioner och började tänka självdestruktiva tankar. Några gånger fick hon söka läkarhjälp.

- När jag bodde i London 1999 mådde jag fruktansvärt dåligt. Jag såg ingen väg ut ur alla rädslor. Jag fick kramper i magen och blev alldeles förlamad. När jag kom till sjukhuset kunde jag inte röra mig alls, säger Linda Lampenius till Ilta-Sanomat.

- Jag kände ingen lust att leva mer. Men lyckligtvis fick jag till slut tillbaka livslusten, fortsätter hon.

Har hittat kärleken

I boken berättar även Linda Lampenius om sin mamma, skådespelerskan Ulla Eklund, som när Linda var yngre hade ett alkoholberoende.

- Folk som inte sett det på nära håll vet inte hur det är att leva med någon som har ett beroende, säger Linda till Ilta-Sanomat.

- Men jag ser inte min mamma som en alkoholist, utan som ett offer.

Men boken får ett lyckligt slut.

Efter en rad misslyckade förhållanden har Linda Lampenius hittat kärleken i hockeyspelaren Johan Davidsson.

- Mina föräldrar säger att jag är som en helt annan person i dag, glad och nöjd, säger hon till Ilta-Sanomat.

Linda Hjertén