Censuren försenar biljettsläpp till sista ”ringen”-filmen

Fantasterna köar redan – till biljetter som släpps tidigast i början av december

NÖJE

Den sista Sagan om ringen-filmen, ”Sagan om konungens återkomst”, har premiär den 17 december och redan köar Tolkienfantasterna utanför biograferna för att få biljetter.

Men det är oklart när biljetterna släpps - filmen har nämligen inte passerat den svenska filmcensuren ännu.

Efterarbetet på den nya filmen pågår fortfarande.

– Vi har inte fått någon filmkopia och har därför inte kunnat skicka den till censuren, säger Eva Svendenius, chef för biografdistributionen på Svensk Filmindustri, SF.

Det är endast Statens biografbyrå som får rekommendera en åldersgräns för filmen och det kan man inte göra innan den har gått igenom censuren.

”Kommer inte bli barntillåten”

– Skulle vi släppa biljetterna nu måste vi sälja den till alla – oavsett ålder. Det skulle skapa ett enorm tumult för vi vet att den inte kommer att bli barntillåten.

Till de två första Sagan om ringen–filmerna släpptes biljetterna tre till fyra veckor före premiären. Men så kommer det inte att bli i år.

– Biljetterna kommer att släppas tidigast i början av december. Först måste censuren kolla på filmen och sedan behöver vi några dagar för att förbereda kampanjarbetet, säger Eva Svendenius.

Vad har du att säga till de som redan köar för biljetter?

– Jag tycker väldigt synd om de som köar och jag förstår om de ger upp. Men alla som vill kommer att kunna få se filmen. Vi har över 150 kopior.

Finns det någon risk att premiären skjuts upp?

– Nej, det är absolut ingen fara. Vi kommer att få arbeta extra hårt men premiären kommer att kunna visas som planerat.

Fler artiklar

Tidigare artiklar

Johan Kristensen