Se upp - Lisa är på isen

Sveriges hetaste popstjärna förvandlas till hockeyspelare

1 av 3 | Foto: ANDERS CARLSSON
nummer 6 miskovsky Lisa Miskovsky har en hemlig sida - hon älskar ishockey. Särskilt när Björklöven spelar. Varje onsdagskväll är dessutom helig när hon tränar med sitt eget lag i Umeå Arena.
NÖJE

UMEÅ

Hon glider ut på isen och skjuter ett slagskott.

Så här har ni aldrig sett Lisa Miskovsky.

- En tjej som spelar hockey kan nog kännas hotfull för många killar, säger hon till Aftonbladet.

Lisa Miskovsky, 28, är tvärarg.

Det är dagen efter det prestigespäckade hockeyderbyt mellan Björklöven och Boden - som "Löven" förlorade med 5-1 hemma i Umeå Arena.

Lisa var där.

Och hon är sur.

- Det var inte alls kul. Det blev tyst och hopplöst på läktaren. En väldigt tung förlust. Inget i spelet funkade. Men man måste komma ihåg att vi har ett ungt lag, säger hon.

Hockeyn har alltid haft en speciell plats i Lisa Miskovskys hjärta.

Det spelar ingen roll att hela Sverige har hennes knallhit "Lady Stardust" på läpparna - Lisa står fortfarande och skriker på läktaren när Björklöven spelar match.

Men laget hon spelar med heter No Stars All Stars.

- Alla har inte full utrustning och så där, men det är kul. Någon har spelat långt upp i divisionerna och några andra har stått på skridskor högst tio gånger.

Mellan 22.30 och 23.30 på onsdagar i Umeå Arenas B-hall förvandlas popsångerskan Miskovsky till högerforwarden Lisa.

Men Lisa gör ingen stor grej av att vara ensam tjej.

Hon är van.

- Jag tänker inte på det. Mina medspelare gör ingen skillnad på om jag är tjej eller kille.

Började med bandy

- Eftersom jag alltid har hållit på med tennis, hockey och snowboard och sånt har det inte varit så många tjejer som haft samma intressen, säger hon.

Du måste ha stuckit ut ganska mycket som yngre?
En tjej som spelar hockey kan nog kännas hotfull för många killar

- Jag kände mig extremt opoppis när jag var yngre. Ingen i min klass hade samma intressen - idrott och musik var ju min grej. Jag hade inte så mycket gemensamt med någon. Jag kom aldrig riktigt in i skolan. Högstadiet var jobbigt.

På vilket sätt var det jobbigt?

- Det är klart att man hamnade lite utanför. När alla i klassen hade varit på fest och babblade om det i två timmar. Det kan vara tufft att gå sin egen väg i den åldern.

Redan i tonåren fanns tankar på att börja spela hockey.

- Det enda damlaget som fanns i Umeå var ett bandylag. Men jag hade så dåligt skott. Det har jag förresten fortfarande, säger hon och måttar ett slagskott där hon sitter i en fåtölj.

Det fanns fler problem. Då var det inte enbart hockeybasen Rickard Fagerlund som tyckte att kvinnor inte borde spela hockey.

Lisa vet.

- En tjej som är bra på idrott, och kanske speciellt hockey, kan nog kännas hotfull för många killar. När jag var yngre kunde jag känna att vissa killar ville att det skulle vara deras eget territorium.

Vill alltid vinna

När bandyn inte visade sig vara hennes grej och närmaste damlaget fanns i Luleå bestämde sig Lisa för att lägga hockeytankarna på is. Tills nu.

- Förra matchen vann vi med 13-7. Det var skönt. Men det är bara jag som bryr mig om hur matcherna slutar. Alla i laget brukar pika mig för det. Men jag måste verkligen vinna, så är det bara, säger hon.

Och så åker Lisa ut på isen för att fotograferas.

Och tränar på det där slagskottet.

Ronnie Sandahl