- Jag har gift mig tre gånger

På film alltså.

NÖJE

LONDON

På film alltså. 18-åriga Keira Knightly har varit allt från fotbollstjej i "Skruva den som Beckham" till piratdam i "Pirates of the Caribbean". Nu är hon tillbaka i den superromantiska komedin "Love actually".

Foto: PETER MOUNTAIN/Universal

Tala om att slå igenom.

2003 har Keira Knightley sparkat fotboll i "Skruva den som Beckham". Spöat pirater i "Pirates of the Caribbean". Och nu är hon tindrande brud i "Love actually".

- Det är en väldigt spännande tid just nu, säger Keira Knightley.

Inte för att hon hunnit märka så mycket av uppmärksamheten.

Hon har nämligen jobbat. Igen.

I vad som ser ut att bli en ny publikfilm. Sagan om kung Arthur och hans riddare görs igen, nu av bullrande succéproducenten Jerry Bruckheimer. Clive Owen spelar Arthur och i övriga roller finns bl a Stellan Skarsgård, Ray Winstone och Ioan "Hornblower" Gruffudd som spelar Lancelot. Arthurs rival om Guinevere.

Allt detta och hon fyllde 18 i mars i år.

- Ja, jag hade hunnt gifta mig tre gånger på film innan jag fyllde 18, säger Keira Knightley. Det måste nästan vara olagligt.

En av de gångerna var i nyinspelningen av "Doktor Zjivago", en tv-film som inte slog världen med häpnad.

Men Keira Knightley var faktiskt med i en storfilm redan 1999. Hon spelar drottning Amidalas tjänsteflicka Sabé i "Star wars episod 1: Det mörka hotet".

I "Kung Arthur" är hon Guinevere, den mytiska skönheten. Men Keira Knightley som sparkar hårt i "Skruva den som Beckham" och lever rövare med sjörövarna i Karibien gör förstås ingen ljuv hjältinna.

- Hon är stenhård. Vår Guinevere är en krigare, säger Keira Knightley. Filmmakarna försöker göra realism av myten, hon är den tuffaste i ett kvinnodominerat samhälle. Hon slåss med männen, och som ledare för dem.

Den privata Keira Knightley verkar det också vara ös i. En glad snacksalig tjej från Teddington, Middlesex, som ligger långt från glamourens Hollywood.

Hon säger själv att hon är en tomboy, engelsmännens namn på pojkflicka, men tycker därför att det var roligt att spela vacker brud i bröllopet som inleder "Love actually".

- Kul att för en gångs skull spela en flickig flicka som bär skärt och smink och pyntar sig.

Själv är hon utan pojkvän och har inga närmare giftasplaner.

Är det svårare att gå ut med killar nu när du blivit så känd?

- Dejting är alltid svårt, oavsett om man ätr skådespelare eller inte.

Hon säger att hennes drömman måste ha humor. Och att den som är intresserad bör vara tydlig.

- Jag är så korkad så jag fattar inte om killar stöter på mig, skrattar hon.

Hennes föräldrar är pjäsförfattaren Sharman MacDonald och skådespelaren Will Knightley, och redan som 3-åring lär Keira ha bestämt att hon ville bli skådespelerska.

- Vill helst jobba med teater som mina föräldrar gör. Jag har funderingar kring en pjäs vi kan jobba ihop på.

2003 har vi lärt oss stava till Keira Knightley.

Det är en kunskap vi inte lär glömma bort.

Fakta: Keira Knightley

Bästa romantiska komedin - så tycker skådisarna

Jens Peterson