Den nya kungen av smör

Nu är Enrique Iglesias större än sin farsa

NÖJE

Enrique Iglesias verkar ha allt.

Han är 27 år gammal , har ett eget privatplan, ett skivkontrakt värt 393 miljoner kronor och dejtar tennisstjärnan Anna Kournikova.

Men från pappa Julio har han aldrig fått något stöd, snarare tvärtom

?

Foto: UNIVERSAL MUSIC
Vart tog mouchen vägen? Det fanns en tid när Enrique Iglesias kännetecken var mouchen på höger kind. Den är numera spårlöst försvunnen. Och eftersom den försvann efter inspelningen av filmen "Once upon a time in Mexico" ville unge herr Iglesias retuschera bort alla bevis på att den någonsin funnits - men det fick han inte, det blev för dyrt…

Tre skäl till att Enrique Iglesias har ett okej liv:

1) Han har ett skivkontrakt värt 393 miljoner kronor.

2) Han är ihop med Anna Kournikova.

3) Han har ett nytt album inspelat och klart.

Albumet heter "Seven" och låter som de tidigare, bara lite rockigare och med tyngre gitarrer. Texterna, varenda en, handlar om sex och kärlek.

– Det är ett ämne som angår alla, oavsett ålder, kön, nationalitet, hudfärg och, tänk efter, 99 procent av allt du hör på radion handlar om lycklig eller olycklig kärlek. I grund och botten finns det inget viktigare ämne än det.

Det är inte så konstigt att man gärna snackar kvinnor med Enrique Iglesias. Han sjunger om dem. Miljoner av dem vill ha honom.

Själv vill han bara ha det vackra, ryska tennisässet: Anna Kournikova.

– Jag har dementerat det tidigare för att bli av med alla journalister. Men" Det är lönlöst. Ja, Anna och jag är ihop. Men vi har inga planer på barn och äktenskap.

Stjärna möter gärna stjärna. De umgås i samma kretsar. De kan spegla sig i varand ra. Bekräfta varandra.

– Det gör det lättare att hon är berömd. Hon förstår vad jag håller på med, att det inte är ett vanligt 9 till 5-jobb. Samtidigt, är man kär spelar sånt ingen roll. Men det finns fördelar. Till exempel vet jag ju att hon inte bländas av berömmelse och pengar. Det är MIG hon vill ha.

Vad förhållandet står för på sikt är en annan sak. Man kan få för sig att Anna Kournikova bara är en station på vägen. Enrique Iglesias har ingen brådska att ge sig av. Samtidigt verkar han inte ha nån lust att stanna för evigt heller.

– Jag är ung. Jag vet inte om hon är KVINNAN. Jag tänker över huvud taget inte i de banorna. Tänker inte på om vi ska slå oss till ro och bilda familj. Jag är bara glad att vi är tillsammans.

Enriques pappa heter Julio Iglesias. Världens mest berömda smörsångare. Det låter som den perfekta bogserbåten in i berömmelsen. Tveklöst har efternamnet öppnat många dörrar. En debutant får i 999 fall av 1 000 böna och be om att bli uppmärksammad av journalister. Enrique behövde bara knäppa med fingrarna.

Men Julios viktigaste funktion har varit en annan. Motståndarens.

Varje gång Enrique ser en förälder uppmuntra och stödja sitt barn i jakten på en artistkarriär blir han förvånad och förvirrad. Han förstår med förnuftet att det är den naturligaste saken i världen. Men känslomässigt känns det ologiskt. Julio var ju aldrig sådan.

– Min pappa kommer aldrig till mina konserter. Han köpte inte tio exemplar av mitt debutalbum och gav bort till folk för att han var stolt. Tvärtom. När det kom ut sa han: Enrique, det här är inget vidare. Sen gick singeln upp i topp på listan i Spanien" Och han ringde igen: En hit gör ingen artist. Sen sålde mitt album sex miljoner exemplar men det hjälpte inte det heller. Han hade hela tiden en ny invändning: Du har inte vunnit nån Grammis. Du kommer aldrig att vinna en Grammis.

Enrique hade snart vunnit en Grammis. I dag har han sålt 26 miljoner album, hans innevarande kontrakt spänner över sex plattor och är värt 393 miljoner kronor. Han är 27 år gammal och bor i en 40-miljonerskåk i Miami, han har ett eget privatplan och?

Han är större än farsan!

Bevis: Julio fick smörsjunga fram till 39 års ålder innan han hade råd med ett privatplan.

– Ett tag gick det så långt att han aktivt försökte konkurrera med mig. Om han var i ett land för att göra en tv-show och jag också var där kunde hans skivbolag se till att jag inte fick uppträda i tv. Men det gav mig bara kraft: Jag ska visa honom! Det är nästan så att jag längtar efter att han ska ringa och tala om för mig nånting jag inte klarar av. Så jag får chansen att bevisa att han har fel.

När Enrique Iglesias i mycket unga år fick en kick av att se Bruce Springsteen live under Born in the USA-turnén och kände: "Jag skulle kunna ge mitt liv för att under fem minuter stå på scen och känna vad Bruce känner nu." När han lyssnade sönder sina plattor med Tom Petty. När han bestämde sig för att satsa på musiken. Då sa han ingenting till pappa. Kanske förstod han instinktivt att beslutet inte skulle mötas av jubel.

– Men jag visste att jag hade hittat min grej. Du vet, jag trivdes aldrig i skolan. Kunde inte koncentrera mig, klarade inte av att sitta still, att läsa en bok från pärm till pärm, kom alltid oförberedd. Men när jag försökte skriva låtar kunde jag sitta koncentrerad i timmar.

När han hoppade av ekonomistudierna på college blev Julios reaktion kort och hård:

– You're a fucking nut!

Enrique Iglesias skrattar och säger:

– Jag förstår hur det låter. Folk som läser det här tror säkert att jag och pappa hamnar i knytnävsslagsmål varje gång vi ses. Men det är inte så. Det finns ett band emellan oss. Det spelar ingen roll att vi inte ses så ofta. Det kan gå ett år. Men det finns där ändå. När vi ses kan jag bara le. Jag älskar honom. Han är min pappa.

Arkiv: Enrique Iglesias

Andra smörsångare värda att bre på mackan

Lyssna på Enrique Iglesias nya singel "Addicted" och fatta att han är sin generations King of Butter. Han kommer från en stolt tradition. Här är fem andra röster som kan strykas på mackan:

Tore S Börjesson