Rasande Bergman i vild jakt

Kastade flaska mot Liv Ullmann när hon vägrade vara naken

Foto: MAGNUS WENNMAN
Liv Ullmann berättar nu hur Ingmar Bergman blev helt ursinnig när hon inte ville klä av sig naken under inspelningen av "Saraband".
NÖJE

Liv Ullmann och Ingmar Bergman hamnade i bråk om en nakenscen i ”Saraband”.

Bergman blev så arg då Ullmann vägrade vara naken att han kastade en saftflaska efter henne.

- Allt var som förr i tiden. Ingmar efter mig och jag sprang före, säger Liv Ullmann i ett tv-program.

I går visade norska tv-kanalen NRK ett porträtt av skådespelerskan och regissören Liv Ullmann. Där berättade hon om inspelningarna av Ingmar Bergmans tv-film ”Saraband” som snart har premiär på SVT.

Och om ett samarbete som inte löpte helt smärtfritt.

- Vi hade ett litet bråk, säger Liv Ullmann med ett skratt till fotografen och reportern Morten Krogvold.

- Han (Bergman) satt vid ett bord med sina manuskript och läskedrycksflaskor och vi andra satt i soffan runt honom och lyssnade - till geniet. Och så kom han till en scen där han ville att jag skulle vara naken. Men det ville inte jag. Jag ville ha en kroppsstrumpa på mig. Det hade vi redan bestämt, berättar Ullmann.

Men mästerregissören stod på sig.

- Jag gör det inte, nu går jag, sa jag till honom.

”Nu passar du dig”

Då exploderade Ingmar Bergman. Rasande kastade han en flaska efter henne - som lyckosamt nog missade.

- Nu passar du dig, sa jag. Och det skulle jag inte sagt, skrattar Ullmann i programmet.

Bergman blev då så uppretad att han började jaga Ullmann genom korridoren.

- Och vad vi sprang. Jag före och han efter. Vi kom in i ett rum där en sminkör och en skräddare jobbade. Jag var livrädd och gömde mig bakom dem, säger Ullmann.

Först där löste sig situationen. Bergman bad de övriga lämna rummet och då alla hunnit ut började både han och Liv Ullman skratta hejdlöst.

- Allt var som förr i tiden. Ingmar efter mig och jag sprang före. Så har det varit i alla år, säger Ullmann, som har dottern Linn tillsammans med Ingmar Bergman.

Tv-porträttet av Ullmann kommer också i en skriftlig version i boken ”Ansikt til ansikt” som norska fotografen Morten Krogvold skrivit med författaren Lisbeth David-Andersen.

- När jag intervjuade Liv pratade hon om Ingmar med en sådan värme. Och just den här episoden var på något sätt typisk för dem båda att jag valde att ha med den, säger Morten Krogvold till Aftonbladet.

Linda Hjertén