Bejublad ”Ringen”- premiär på Nya Zeeland

Foto: Phil Walter/AP/Fotopress
”Arwen” Liv Tyler och ”Legolas” Orlando Bloom , möter fansen under paraden före världspremiären på ”Sagan om konungens återkomst”.
NÖJE

Svarta ryttare, orcher och hober var överallt i Wellington på måndagen.

Hundratusentals extatiska fans kantade gatorna i den nya zeeländska huvudstaden inför världspremiären av "Sagan om konungens återkomst".

Samtliga stjärnor från "Ringen"-trilogin fanns på plats och åkte en bejublad parad genom staden.

Det var kaos i Wellington, huvudstad på Nya Zeeland, på måndagen. Var fjärde invånare trängdes på gatorna i stadens centrum för att hylla stjärnorna i "Sagan om ringen" när de kom till världspremiären av trilogins sista film, "Sagan om konungens återkomst".

– Jag känner mig otroligt ödmjuk inför det här underbara mottagandet. Man känner sig som om man är den första människan att landa på månen eller något, säger Peter Jackson, filmens regissör, till AP.

Ett öronbedövande jubel steg mot skyn när Orlando Bloom, alven Legolas i filmen, tog av sig jackan och visade upp en t-shirt med "I love New Zealand" på.

"Mycket snyftande och snörvlande"

Liv Tyler, Elijah Wood, Viggo Mortensen och Ian McKellen var andra stjärnor som syntes i paraden av öppna bilar. Ett släptåg av orcher, svarta ryttare och hober följde paraden fram till röda mattan där filmstjärnorna sedan försvann för att för första gången se den färdigklippta versionen av filmen.

– Jag hörde mycket snyftande och snörvlande under filmens emotionella klimax. De jublade och skrattade på rätt ställen, säger Jackson efter att ha sett filmen.

"Sagan om konungens återkomst" är Peter jacksons egna favorit bland de tre filmerna. Med sina tre timmar och elva minuter långa speltid är det även den längsta.

Filmen har premiär i USA den 17 december, i större delen av västeuropa den 18 december och i Asien den 20 december.

Åsa Asplid