”Det var stående ovationer”

Jens Peterson chattade om världspremiären för ”Sagan om konungens återkomst”

NÖJE

   Jens Peterson säger: Hej, nu är jag här och chattar från Wellington i Nya Zeeland.

Apan säger: Hur står sig den sista delen i jämförelse med de två tidigare?

   Jens Peterson säger: De tre filmerna fungerar bra som en helhet. Treans styrka är att mycket spänning som byggts upp för sin upplösning här.

Anonym: säger: Är filmen en "värdig" avsluting på trilogin?

   Jens Peterson säger: Det kommer säkert många fans att tycka.

Akela säger: Hur väl överenstämmer filmen med boken?

   Jens Peterson säger: Som du säkert vet har äventyret med Shelob flyttats från tvåan till trean och de sista partierna i boken, med striderna i Fylke, finns inte med i filmen. Mycket har kortats.

anna76 säger: Den tredje filmen sägs vara en näsduksfilm, varför kallas den så?

   Jens Peterson säger: För att de antar att många i publiken kommer att fälla tårar och vill ha något att torka tårarna med.

mia säger: Jag har inte sett någon av filmerna och undrar vad som gör att de är värda att tälta flera veckor utanför en biograf för?

   Jens Peterson säger: Filmerna är häftiga bioupplevelser som blandar fantastiska bilder och ovanliga specialeffekter med bra skådespeleri och en gripande historia. Tältandet är kanske tecken på något annat. Man kan se filmerna utan att tälta.

Apan säger: Är det Oscarsvarning för någon skådis i den sista delen?

   Jens Peterson säger: Jag skulle gissa Andy Serkis och Viggo Mortensen i första hand. New Line sägs satsa mycket på Oscar för sin film, så "Sagan om konungens återkomst" kan nog få många nomineringar.

Miky21 säger: Var Saruman överhuvudtaget med i filmen?

   Jens Peterson säger: Nej. Han nämns bara i inledningen. Precis som det sagts i förhandsartiklarna.

AlexBerglin säger: Vem har den starkaste karaktären i den sista delen?

   Jens Peterson säger: Filmen klipper snabbt mellan många historier. Väldigt många. Som titeln antyder har Konungen en stor betydelse, men grundhistorien handlar förstås om Frodo, Sam och Gollum och deras väg mot Domedagsberget för att förstöra Ringen.

arce säger: Vad tycker du om att dom klipper lite för mycket i filmerna och ger ut extramatrial långt senare som egentlingen är den riktiga filmen?

   Jens Peterson säger: Deras bedömning är att publiken inte vill sitta så länge på bio, men att på dvd/video blir det en helt annan upplevelse. Peter Jackson sa just det igår: Att det är en risk att göra människor otåliga genom att göra för långa filmer på bio. Men på dvd är det en helt annan sak. Därför ser han det som två helt olika versioner.

Min åsikt är att de förlängda på dvd varit överlägsna bioversionerna. Gissningsvis är det så även med trean.

Akela säger: Var Christopher Lee närvarande på premiären? Han sa han skulle bojkotta eftersom Saruman klippts bort.

   Jens Peterson säger: Nej, han syntes inte till. Men många andra var där: Jag mötte Viggo Mortensen, Elijah Wood, Liv Tyler, Ian McKellen, Andy Serkis, Bernard Hill, Sean Astin, Billy Boyd, Orlando Bloom, John Noble, Hugo Weaving, John Rhys-Davies, Dominic Monaghan och David Wenham. Med flera.

Frodo säger: Är den tredje filmen lika våldsam?

   Jens Peterson säger: Det är ett gigantiskt slag vid Pelennors slätt. Där är mycket våld, precis som vid Helms klyfta i andra filmen. Fast i ännu större skala.

zlazh säger: Hur var publikreaktionerna på premiären?

   Jens Peterson säger: Extatisk. Det var många skrik och applåder under filmen, och efteråt var det lång stående ovation.

Gurgelbrak säger: Märker man av något från Jacksons tidigare filmer, Bad Taste eller Vilka odjur?

   Jens Peterson säger: Han gillade ju skräck och skrämsel, och scenerna med jättespindeln Shelob är i den genren.

AeT säger: Hur kommer man att se på Ringen-trilogin om 25 år?

   Jens Peterson säger: Som filmhistoria. Som ett ovanligt sätt att göra film. Tre stycken på en gång, med en jättelik budget och under ovanlig omständigheter. Filmer som lockade rekordpublik och som bröt ny väg på många sätt.

preacher säger: Vet du om alla filmerna kommer att ges ut som ett enda stort dvd-paket i framtiden?

   Jens Peterson säger: Jag vet inte. Men de har väl inte missat något tillfälle att sälja någonting? Hur många olika omslag av cd;n med senaste filmmusiken finns det...?

Sebbo säger: Är det någon speciell gästskådespelare med i filmen?

   Jens Peterson säger: Den största nya rollen har John Noble, som spelar Denethor, pappa till Boromir och Faramir. Han syns i den förlängda versionen av "Sagan om de två tornen", men för den som bara sett bioversionerna är han helt ny. Annars är det mest gamla bekanta. Fast nya varelser.

Sviskonet säger: Känner du till några längre bortklippta scener ur trean?

   Jens Peterson säger: Bortklippta av vem? Filmen har precis haft världspremiär i den version som Peter Jackson vill ha på bio. Han säger att det finns fler scener som kommer att finnas på den förlängda dvd:n nästa år.

Anonym: säger: Tror du att det blir nogon film om ”The hobbit”?

   Jens Peterson säger: Det är strul kring filmrättigheterna. Två bolag har lika stor del. Peter Jackson sa igår att ingen har frågat honom om han vill göra den filmen. Han sa att det kunde vara intressant - om flera år. Först ska han göra "King Kong" och sedan ska han ha lång ledighet.

Och som sagt: Ingen har rättigheten att göra film av den ännu.

fEr säger: Vad ska Peter Jackson göra nu?

   Jens Peterson säger: De närmaste veckorna reser han runt på olika premiärer för "Sagan om konungens återkomst"., Sedan åker han hem och firar jul med familjen. Efter det gör han förlängda versionen av Sagan om konungens återkomst. Efter det börjar han filma King Kong,

AeT säger: Vilket betyg ger du filmen?

   Jens Peterson säger: Aftonbladet recenserar filmen den 8 december.

aftonbladet.se