Hollywoods hemska sanning

Sex, droger och brott – kändisfabrikens mörka sida

1 av 5 | Foto: ap
Bordellmamman Heide Fleiss lyxprostituerade skrev en bok om sexhandeln i Hollywood och avslöjade torskar som Warren Beatt, Charlie Sheen och Rod Stewart.
NÖJE

Hollywood är glamour, dollar och stjärnor – men även förnedring, droger, prostitution och dekadens. Här kartlägger Puls den smutsiga sanningen inifrån stjärnfabriken.

De är vackra, rika och berömda. Med bländvita leenden och perfekta figurer vinkar de från röda mattan. De är i Hollywood – drömmarnas förlovade land.

Men ni vet hur det är – allt är inte guld som glimmar. Inte ens Oscarsstatyetter, feta diamantringar eller nyblekta tänder. Bakom dollarna och framgången finns ofta en historia som är raka motsatsen till feelgood-filmerna som prånglas ut ur staden. Droger, förnedring och prostitution. I Hollywood görs allting med rågade mått.

Det finns några få priviliegerade – kändisbarn som har en karriär redan som nyfödda. De kan surfa fram på sina namn och på ett par läppar som skvallrar om att farsan är en storkäftad rockmusiker. Men andra får hitta sina egna genvägar för att slå sig fram i en bransch som är hårdare än de flesta andra. Skådisar som är hur stora som helst i dag har alla börjat någonstans. Och det är inte alltid på ett så himla kul ställe. Cameron Diaz poserade halvnaken för fotografer, Sylvester Stallone spelade in en italiensk porrfilm och Michelle Pfeiffer fick lov att operera om näsan för att få fart på karriären. För att bara nämna några. De som har vikit ut sig, opererat sig, svultit sig, pumpat upp sig, jobbat för slavlöner och låtit sig bli filmade i pikanta situationer är inget sällsynt släkte på Hollywoods gator.

Det kommer väl inte heller som någon större överraskning att både en och två wannabes i Hollywood har legat med ett par mäktiga karlar för att få in en fot i filmbranschen. I boken ”High concept” skriver Charles Fleming om topproducenten Don Simpsons (”Flash dance”, ”Snuten i Hollywood”, ”Top gun”?) extravaganta liv och leverne. Han var ett högt höns på 80- och början av 90-talet och hans aptit på kvinnor och kokain var ändlös. När han sökte skådespelerskor till sina filmer var det inte helt ovanligt att han sade saker som ”Vill du ta lite kola och ha sex med mig?” eller ”Vi kan antingen diskutera det här på ett trevligt sätt och du kan få en roll, eller så kan vi gå igenom hela charaden med att du läser för rollen”. En av Simpsons medarbetare, manusskribenten Ted Mann, berättar om en ”audition”: ”Korridoren utanför Simpsons rum var full av flickor. Varje halvtimme kom Simpson ut, kammande sitt svettiga hår. Jag frågade ’Hur var den senaste?’ och han sade ’Inte dålig. Nästa!’ Så höll det på en hel dag.”

Filip Hammar har tillsammans med sin kollega Fredrik Wikingsson spenderat en hel del tid i Los Angeles och Hollywood, vilket bland annat har resulterat i serien ”High Chaparall” på Kanal 5. Enligt honom är det inte särskilt ovanligt att folk försöker ligga sig till framgång.

– Att äldre producenter sätter på unga brudar – så är ju hela Hollywood uppbyggt. Det ser man ju när man är där. Man ska inte vara fördomsfull, men i Hollywood känns det som om man har anledning att vara det. För går man ut på krogen är det så sjukt mycket snygga brudar och äldre män som sitter där, säger Filip Hammar.

Det är som vanligt mest unga tjejer som utnyttjas av äldre män, men det händer även att unga killar går på nitar. Magnus Sundholm, som är Aftonbladets korrespondent i Los Angeles, berättar om hur en av hans vänner, som arbetar som talangscout, ibland tar in snygga killar på auditions för projekt som inte existerar:

– Både han och hans kollega är homosexuella och det händer att de tar in killar bara för att titta på dem. De har en lokal som de håller till i och så säger de att de har en tv-serie som söker 25-åriga killar, bla, bla, bla? Sedan går killarna omkring där i kalsonger och tror att de ska få jobb, och så är det ingenting egentligen.

– Jag tror att sådant där är extremt mycket vanligare än vi tror. Det händer framför allt för tjejer, men det händer på båda sidor numera, fortsätter Magnus.

Vissa tar sängvägen, andra säljer rätt och slätt sin sexuella tjänster. Och som allt annat i Hollywood är sexhandeln enorm.

Charlie Sheen var en av de värsta kända torskarna på den tiden han var som störst. Hans knarkande och enorma konsumtion av prostituerade har än så länge inte sett något motstycke i branschen. Hans namn var ett av de som droppades när några av Heidi Fleiss lyxprostituerade bestämde sig för att 1996 skriva den avslöjande boken ”You’ll never make love in this town again”. Andra stammisar var Jack Nicholson, Warren Beatty, Don Johnson, Rod Stewart och Billy Idol. Alla var framgångsrika, välbärgade och hela och rena – ändå klarade de inte av att ha normala relationer till kvinnor. De var helt enkelt mäktiga män med sorgliga mindervärdeskomplex.

Och även om de största bordellmammorna Madame Alex och Heidi Fleiss har slutat operera så rullar Hollywoods skitiga sexhandel på.

– Hela Four Seasons Hotel – där alla kändisar bor – är ju mer eller mindre en bordell, berättar Filip Hammar.

– Där har de en helt uppenbar eskortverksamhet för skådisar och filmproducenter och alla möjliga affärsmän. Det är centrumet för post-Hedi Fleiss-verksamheten. Det är en klassisk Hollywood-hemlighet, men det är så sjukt uppenbart att tjejerna som är där säljer sin kärlek för pengar.

Om sex är den ena fläcken på det glamourösa Hollywoods baksida så är droger såklart den andra. De utgör en fälla för alla som har slagit sig in i showbiz-branschen, men kanske allra mest för dem som är födda in i den. De som egentligen kom till världen med en silversked i munnen, kändisbarn och barnskådespelare, har en tradition av att börja missbruka förr eller senare. Drew Barrymore blev alkis och narkoman redan som barn, River Phoenix knarkade sig snabbt till döds och Edward Furlong åker konstant in och ut från rehab. De flesta känner väl också till Robert Downey Jr:s problem med kemiska substanser. Han var född till rikedom och ryktbarhet men kunde ändå inte – eller kanske just därför inte – hantera ett liv i sus och dus.

– Det är jäkligt mycket droger i Hollywood och jag har fått höra hur det kan gå till när man arbetar där, säger Filip Hammar.

– Jag vet att Matthew Perry har suttit och varit dynghög på ”Friends”-genomläsningar. De har fått avbryta när han har kommit dit för genomgång av veckans manus. De har till och med fått avbryta inspelningar för att han har varit för hög, fortsätter Filip, och tillägger:

– Min kompis som är manusförfattare berättade att man kan beställa från sina agenter, eller andra inne på tv-bolaget. Sedan lägger de drogerna ute på den där stora parkeringen där det bara står Mercedes och BMW:s och Ferraris. De lägger drogerna i avgasrören i små lådor. En av manusförfattarna knarkade sönder ett stort hål mellan näsan och gommen, så nu har han en plastbit som täpper igen det.

Hollywood är helt enkelt överdrifternas stad och bakom drömfabrikens fasader gömmer sig en dekadens som verkar kunna äta upp folk levande. Vissa åker på stryk när de försöker slå sig fram från botten. Andra är bara offer för sin egen måttlöshet.

Läs mera!

Det finns ingenting som går upp mot en snaskig insiderskildring, skriven av någon som har järnkoll på de rika och berömda. Här är fem böcker du borde läsa om du vill veta mer om hur det går till bakom kulisserna.

Karolina Fjällborg