Snart kan hon leva på Existensminimum

Ann-Sofie uppfann spelet för folk med tom plånbok

NÖJE

Glöm Monopol och Vem vill bli miljonär.

Nu finns spelet för folk med vanliga - tomma - plånböcker.

- Visst kan man skämta om kärv ekonomi, säger spelets skapare Ann-Sofie Persson, ensamstående fembarnsmamma.

Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
SPEL FÖR VANLIGT FOLK Fembarnsmamman Ann-Sofie Persson har skapat spelet Existensminimum där målet är de fyra statussymbolerna - bil, aktier, moralkaka och utbildning.

Idén föddes i julhandelshysterin för några år sedan.

- Jag ville köpa ett kul spel, men alla handlade om att bli miljonär. De hade ingenting med mitt liv att göra, säger förskolläraren från norrländska Bygdsiljum.

Tillsammans med vännerna Anna och David Lindmark skapade hon spelet där "djupa kunskaper i taskig ekonomi för första gången blir en tillgång".

Existensminimum är ett ekonomispel långt från fastighetsaffärer och börsklipp.

Frågan är snarare:

Klarar du nervpressen när räkningarna hopar sig?

Aftonbladet har testat spelet och kan intyga att det är tungt att plocka bär. Och inte särskilt kul att som outbildad vikarie ansvara för 25 barn på fritidshemmet.

"Självupplevt"

- Mycket är självupplevt. Jag har sålt bär, är förskollärare och veckan före barnbidragen är det mycket gröt och ärtsoppa, säger fembarnsmamman som däremot unnar sig själv och barnen många och fina böcker och bio i Burträsk.

- I somras for vi och sov en natt på Munkvikens lägergård vid kusten. Inte så fashionabelt men unikt, säger Ann-Sofie Persson med ödmjuk ironi.

Spelet blev i höstas nominerat till bästa innovation vid Nolia-mässan i Umeå men säljs än så länge bara via skaparna. Två större spelföretag har tackat nej till spelet för att det är "för depressivt".

- Vi har i alla fall inte gjort någon förlust, säger Anna Lindmark som understryker att spelsituationerna är verklighet för många svenskar.

Britt Peruzzi

ARTIKELN HANDLAR OM