Kung Beckham

Så blev han världens mest eftertraktade man

1 av 2 | Foto: AP
Beckham med fru
NÖJE

Han har bättre koll på shopping och smink än någon i Fab 5. Samtidigt fixar han snyggare frisparkar än något annat fotboollsproffs. Tore S Börjesson förklarar varför David Beckham är den perfekta moderna mannen.

Det fanns en tid när män som sprayade deodorant under armhålorna kallades fjollor och minsta lilla bris av herrparfym räckte för att bögknackarna skulle bilda jaktlag och ge sig ut på stan.

Den tiden är en gång för alla förbi.

Tack gode Gud, säger ni, tack gode David Beckham, säger jag. David Beckham bevisar bortom alla tvivel att det går att samtidigt vara en sjujävla karl (det vill säga att skruva in bollen i krysset från 30 meter) och bete sig precis som en tjej vad gäller smink och krämer och shopping och mode och hår och smycken och"

Ta en titt på hans kläder - i hans fall känns det bättre att skriva KREATIONER - ta en titt på hans juveler, ta en titt på hans frisyrer, och ni fattar vad jag menar.

Jag säger inte att Beckham är ensam om att flirta med det kvinnliga. Jag säger inte att han var först. David Bowie gick i spetsen för den utvecklingen när han under aliaset Ziggy Stardust klädde sig som en drag queen och i januari 1972 uttalade orden som skakade om den kukfixerade rockvärlden:

- Jag är gay och det har jag alltid varit.

Men viktigt viktigt viktigt: David Beckham är inte gay. Han är hetero till 100 procent. Han är IDROTTSMAN. Dessutom av en klass som får varenda öl-och-chipsrapande-hår-på-bröstet-fotbollsfan att stå upp och jubla. Han tvingar minut för minut, timme för timme, dag för dag, det ena ölrapande-hår-på-bröstet-machot efter det andra att inse att den manlighet de representerar är passé.

Det är en begåvning precis som bollsinne är en begåvning.

Ty det handlar ju inte bara eller i första hand om vad han gör och vad han har på sig, det handlar om att KUNNA göra vad han gör utan att det känns konstlat.

Jämför bara med frugan: Victoria "Posh" Beckham. Hennes skönhets opererade - hon förnekar plastik kirurgi, men det tror vi inte på - näsa, läppar och bröst, som alla pekar snett uppåt i samma vinkel, hennes glittrande klänningar och accessoarer, allt bara skriker ut: Jag är en nyrik bingolottomiljonär! Jag är en WANNABE! Det finns de som är. Det finns de som försöker vara. Posh försöker vara och David är.

Det har de senaste åren skrivits en hel del om den vilsne mannen. Om hur han irrar omkring. Nu när han inte längre behövs som jägare och försörjare. Beckham bringar klarhet i förvirringen. Han definierar den moderna mannen 2003.

Den mannen började inte utforska sin feminina sida i förra veckan. Glöm det. Hans feminina sida är i lika perfekt samklang med hans maskulina sida som vänsterfoten med högerfoten.

Han har initierade kunskaper om hud- och hårvårdsprodukter och vet hur man skapar en schyst garderob. Han vet att Jean Paul Gaultier precis kommit med den första sminkserien exklusivt för män. Han vet att det är en självklarhet med en återfuktande ansiktskräm från Biotherm. Han älskar att läsa de trygghetsskapande orden på flaskan: actif total régénérant.

För honom är det en självklarhet att experimentera med färger, njuta av smycken, beställa tid på ett spa för massage, aromterapi, ansiktsbehandling, manikyr och på hemvägen kila in på en salong för att noppa ögonbrynen till två perfekta bågar.

Den moderna mannen accepterar inte utan vidare kroppshår. Han kan göra det men det är inte säkert. Han kan lika gärna bestämma sig för att vaxa benen, ryggen och - jajamensan! - stjärtskåran.

Det är här David Beckham kommer in och, faktiskt, den grekiske filosofen Platon och hans tankar om idévärlden. Enkelt uttryckt är det enligt Platon så här: i sinnevärlden finns det en mångfald av allt, till exempel finns det hästar av olika vikt, ras, höjd, längd, färg och så vidare, men i idévärlden hittar vi mönsterbilden, facit, den enda och eviga HÄSTEN.

På samma sätt är Beckham facit. Han förkroppsligar idén om den moderna mannen.

Ni fattar varför alla företag vill ha honom att fronta just deras produkt. Det David Beckham gör på måndagen gör alla andra grabbar på tisdagen.

Enligt BBC ligger hans marknadsvärde på 780 miljoner kronor. Här är reklamkontrakten: Brylkräm: 13 miljoner kronor, Police solglasögon: 13 miljoner kronor, Adidas: 39 miljoner kronor, varuhuskedjan Marks & Spencer: 39 miljoner kronor, Vodafone: 26 miljoner kronor, Rage Software: 13 miljoner kronor, Pepsi: 26 miljoner kronor.

Okej. Lägg till det alla separata kontrakt runt om i världen, främst i Japan, och ekonomiska bedömare kommer fram till att David Beckham under de senaste två åren dragit in 193 miljoner kronor bara i reklampengar.

Han har ovanpå det erbjudits 26 miljoner kronor för att UPPDATERA sin självbiografi som kom ut i en första upplaga år 2000. Det är jävligt mycket pengar för jävligt lite jobb.

Så långt extraknäcken. Han spelar fotboll också. Årslön från Real Madrid: 54 miljoner kronor.

David Beckham gör mål, snygga mål, många mål, och passar till ännu fler. Det är fundamentet för hans roll som stil ikon. En man kan aldrig se upp till en annan man som inte GÖR nåt. Passningarna sitter på foten och skotten i krysset. Eftersom vi vet att David Beckham gör mål vill vi veta allt annat om honom också. Och sen ta efter.

Nyligen presenterade musik kanalen VH1 en omröstning kallad "De 100 största populärkulturella ikonerna".

1) David Beckham.

2) Madonna.

3) Elvis Presley.

4) Beatles.

5) Prinsessan Diana.

Posh hamnade överraskande högt: trettio första plats. Det beror på Spice Girls och på att hon är gift med kung David. Många i Storbritannien jämför dem just med kungligheter. Många menar till och med att de är större än de riktiga kungligheterna.

En sak är säker: de lever som kungligheter. Som om de inte hade nog med pengar att betala för sig själva - bara David har en personlig förmögenhet på 645 miljoner kronor - kastar designers kläder och juveler på dem: Snälla! Bär våra grejer! Men paret Beckham drar sig inte för att hosta upp när det gäller. Deras herrgård i Hertfordshire gick loss på 32 miljoner kronor. De äger en lyxlägenhet i Alderley Edge, Cheshire, för 13 miljoner kronor och har numera också en kanonkåk i Madrid.

Till träningen åker David Beckham i den ena eller den andra eller den tredje av sina Mercedes, eller den ena eller den andra av sina två Ferarri, eller, vem vet, kanske i sin Bentley eller i sin Lincoln Navigator.

Det blir totalt 7 vrålåk till ett sammantaget värde av 10,3 miljoner kronor.

I likhet med kungligheter skänker de till välgörande ändamål. David och Posh har upprättat en egen stiftelse där de hittills placerat 20 miljoner kronor (avdragsgillt på skatten).

Som ett slutgiltigt bevis på alla sina bedrifter förärades David Beckham i förra veckan titeln Officer of the British Empire.

Hädanefter ska ni kalla honom: Sir David Beckham.

Fler artiklar

ARKIV: David Beckham

Tore S Börjesson ([email protected])