- Ge allt filmstödet till kvinnor

Så vill Moodysson stoppa gubbväldet

NÖJE

Gubbväldet ska bort.

Regissören Lukas Moodysson ger ett kontroversiellt förslag om hur man ska råda bot på den manliga dominansen i filmbranschen.

- Ge allt filmstöd till kvinnor i några år!

Upprörd över könsfördelningen Lukas Moodysson har ett kontroversiellt förslag mot den sneda könsfördelningen inom filmbranschen: "Att Filminstitutet under några år bara ger stöd till kvinnor."

Aftonbladet presenterade i går sin stora kartläggning av den svenska filmbranschen.

Undersökningen visade att svensk film är en man! Enbart 2 av 19 vd:ar i filmbranschen är kvinnor och 2002 var bara 22 % av de regissörer som fick filmstöd kvinnor.

Reaktionerna på gubbväldet är starka.

Regissören Lukas Moodysson, som banade väg för en ny generation filmskapare med "Fucking Åmål" 1998, ger det mest kontroversiella förslaget till förändring:

- Att Filminstitutet under några år bara ger stöd till kvinnor!

"Helt förödande"

Lukas Moodysson är upprörd över könsfördelningen i branschen.

- Män bestämmer för mycket i världen och det gäller förstås även i filmbranschen. Alla stelnade maktstrukturer måste förändras.

Hur hans kontroversiella vapen i kampen mot den sneda könsfördelningen skulle fungera är han dock osäker på.

- Jag är inte säker på om det skulle leda till ett fantastiskt resultat men om man inte testar så får man inte veta, konstaterar han.

Filminstitutets vd Åse Kleveland är dock mycket kritisk till förslaget. Hon anser att det skulle vara på gränsen till rasistiskt att stänga ute de manliga regissörerna.

- Personligen tycker jag att det skulle vara helt förödande.

- Vi måste självklart få fram fler kvinnor men vi har inte mindre behov av att män gör film för det. Kvinnorna måste få en framskjuten och stark roll men det ska ske tillsammans med männen, säger Åse Kleveland.

"En tuff bransch"

Hon menar att ansvaret inte enbart vilar på Filminstitutet. Skolorna och producenterna måste också ta sin del av ansvaret.

- Dessutom måste kvinnorna stå på. Det är en tuff bransch, det kräver att man står upp och synliggör sig själv och är villig att sticka ut huvudet, säger

hon.

"Måste göra något fel"

Lukas Moodyssons kollega Kjell Sundvall som bland annat gjort "Jägarna" och "Grabben i graven bredvid" tänder inte heller till på Moodyssons förslag.

- Det vore totalt idiotiskt! Vem som gör film handlar om vem som har något att säga och berätta, om kunskap och begåvning, inte på vad man har

mellan benen, säger Kjell Sundvall.

- Om man gör 3-4 filmer à 15 miljoner i totalbudget som aldrig når en publik, då måste man fråga sig vad man gör för fel. Kanske ska man börja skriva dikter att stencilera ut i stället. Jag är feminist, jag vill att kvinnor ska göra film. Men när de inte ens når ut till sina egna systrar måste de ju göra något fel.

Vill inte ha kvotering

Kjell Sundvall menar att gubbväldet i filmbranschen har en lång tradition och även beror på grundläggande värderingar i samhället.

- Men kvotering är helt fel sätt att ändra på detta. I stället måste det satsas på utbildning samt att stärka kvinnors självförtroende, redan från det att de går på dagis, säger Kjell Sundvall.

Tidigare artiklar

Karin Lindstedt

ARTIKELN HANDLAR OM