Jättebrist på kvinnliga låtskrivare

Bara 4 av 60 är tjejer i Melodifestivalen

1 av 3
TJEJERNA REGERAR - PÅ SCENEN Nina&Kim, tjejerna i Sarek och LaGaylia Frazier är några av alla de kvinnor som ställer upp i Melodifestivalen.
NÖJE

Manliga låtskrivare dominerar i Melodifestivalen.

Bara 4 av 60 upphovsmän är kvinnor.

- Mycket märkligt och jäkligt trist, säger Roger Wallis, ordförande i Svenska kompositörer av populärmusik.

På Melodifestivalens scen är det kvinnorna som regerar. 20 av de 28 tävlingsbidrag som presenteras inför tävlingen sjungs av en kvinnlig artist. Men på låtskrivarsidan är läget dramatiskt annorlunda. Enligt tidningen GP:s sammanställning är bara 4 av totalt 60 låtskrivare kvinnor.

"Mycket märkligt"

- Det är mycket märkligt med tanke på att kvinnliga låtskivare är på stark frammarsch just nu, säger Roger Wallis, ordförande i Svenska kompositörer av populärmusik (Skap), till Aftonbladet.

När branschorganet Stim häromveckan delade ut stipendier till lovande poplåtskrivare var 19 av 60 stipendiater kvinnor - nästan en fördubbling jämfört med föregående år.

"Pling" en av få

Ingela "Pling" Forsman är en av få kvinnliga låtskrivare i nästa års Melodifestival. Sammanlagt har hon stått för 25 bidrag i tävlingen genom åren.

- Självklart skulle jag välkomna fler kvinnor i Melodifestivalen. Nu skriver jag mest tillsammans med män, men jag skulle gärna jobba med kvinnor om låtarna var lika bra, säger hon.

Vill inte kvotera

Hans Rosenfeldt, nöjeschef på SVT, säger att den könsfördelade juryn som väljer ut tävlingsbidragen går efter låtkvaliteten och inte efter kön. Han tror inte att kvotering är en lösning.

- Däremot kan man uppmana kvinnor att skicka in bidrag i högre utsträckning. I år uppmanade vi låtskrivarna att skriva på svenska och det gav resultat, säger han.

Dan Panas