- Jag blir aldrig av med Gollum

Nu kan Andy Serkis vinna en Oscar - bara genom att visa sitt ansikte

1 av 3
Smeagol.
NÖJE

BERLIN

På film är han både Gollum och Sméagol.

Ett dubbelnummer som kan leda fram till ett tredje namn: Oscar.

I "Sagan om konungens återkomst" får Andy Serkis visa sitt ansikte.

- Jag är glad att filmen visar Gollum och livet före Ringen, säger Andy Serkis.

Förra året var det många som tyckte att Andy Serkis, 39, var värd en Oscar för Gollum i "Sagan om de två tornen". Men Hollywood hade svårt att acceptera en datoranimerad figur som skådespelare.

- Gollum är ett prejudikat för hur datoranimerade figurer kan fungera i en spelfilm, säger Andy Serkis. Det är ingen skillnad för mig mot att spela en annan roll. Debatten handlar om den digitala förstärkningen av skådespeleriet, var gränsen går. Ingen har problem med kostymer eller smink eller masker som förstärker rollfigurer. Men det digitala är ovant.

Får hoböron

I nya filmen är dock Andy Serkis med både som dator-Gollum och som den yngre Sméagol, i en inledande scen där hans kusin Déagol hittar ringen. En mer traditionell roll, med hoböron och smink. Borde rimligtvis göra det lättare att hylla Andy Serkis pionjärinsats.

Scenen var från början tänkt för andra filmen.

Samma ansiktsmuskler

- Sedan vi spelat in scenen med Sméagol bestämde Peter (Jackson) att Gollum skulle se ut mer som jag, säger Andy Serkis. Alla ansiktsmusklerna gjordes om så att de rör sig exakt som mina.

Han är glad att den kom med i nya filmen.

- Det är ovanligt att man får spela en roll under så lång tid som Gollum. Det var både traditionellt skådespeleri och en helt ny sorts teknik som uppfanns medan vi höll på. Allt var nytt, vilket var lite skrämmande.

Debut 1989

Andy Serkis gjorde debut i tv redan 1989 och efter det har vi kunnat se honom i filmer som "Kvinnor i karriären", "Mojo" och "Topsy-turvy". Han spelade skurken Bill Sykes i "Oliver Twist", Michael Caines livvakt i "Shiner" och skivproducenten Martin Hannett i "24 hour party people".

Andy Serkis är gift med skådespelerskan Lorraine Ashbourne och de har två barn.

- Ruby är fem år och Sonny är tre, säger Andy Serkis. De var med mycket på Nya Zeeland under filmningen. När de ser en buss med Gollums bild köra förbi i London skriker de "pappa".

Om det blir film av "Bilbo" i framtiden - kan du tänka dig att göra rollen som Gollum igen?

- Gärna, om den filmas av Peter och han vill ha mig. Jag blir aldrig av med min inre Gollum/Sméagol. Jag har diskussioner med mig själv varje dag.

SMÉAGOL I den avslutande filmen i Ringen-trilogin får Andy Serkis, som spelar Gollum, visa sitt riktiga ansikte. I en scen får man se hur Sméagols kusin Déagol hittar ringen. En ring som Gollum väldigt gärna vill ha.

Så här gjordes de omtalade scenerna

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM