"Jag har lärt mig en läxa"

Sven-Bertil Taube om utbrändheten och nya tv-serien

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
HADE STÄNDIG ÅNGEST Förra året tvingades Sven-Bertil Taube hoppa av "Morbror Vanja" på Stockholms stadsteater. Orsaken var att kroppen sa ifrån. Nu är han tillbaka i tv-dramat "Swedenhielms", som har premiär i dag. "Nu är jag mer medveten om mina val av arbeten", säger han till Aftonbladet.
NÖJE

Förra året präglades av utbrändhet och ständig ångest.

I år är Sven-Bertil Taube tillbaka i nya tv-filmen "Swedenhielms".

- Jag har lärt mig en läxa, säger Sven-Bertil Taube.

Förra året sa kroppen ifrån och han tvingades hoppa av "Morbror Vanja" på Stockholms stadsteater. Anledning - överansträngning och ständig ångest.

- Det blev för mycket. Jag är inte 25 längre. Jag fyller 70 nästa år, kan ni begripa. Nu planerar jag bättre och är mer medveten i mina val av arbeten, säger Sven-Bertil Taube.

I den nyligen färdigställda tv-filmen "Swedenhielms" spelar Sven-Bertil Taube den ensamstående fadern Rolf Swedenhielm. En vetenskapsman i 20-talets Sverige som inom kort ska få emotta Nobelpriset. Men någon i de egna leden har förfalskat hans namnteckning. Ett moraliskt dilemma som kan få den fina fasaden att rämna och sätta den borgerliga familjens heder på spel.

"En yttre fasad"

Sven-Bertil Taube ser likheter i rollen med sin egen uppväxt. Fast i "Swedenhielms" spelar han själv fadern.

- I min familj fanns det förvisso inga pengar. Men visst var det viktigt med en sorts yttre fasad. Min far hade inte mer än två skjortor men välstrukna skulle de vara, säger Sven-Bertil Taube och skrattar.

I dag är han pensionär men jobbar fortfarande som frilans. Ändå är det med en viss hatkärlek han ställer sig på scen.

- Det är inte alltid jag har lust att uppträda. Ibland blir jag helt enkelt trött på mig själv. Jag lägger hellre av på eget bevåg än att behöva sluta för att ingen vill ha mig längre, säger Sven-Bertil Taube.

I två långfilmer

Än så länge verkar däremot formen hålla i sig. Hans sommaruppträdanden på Gröna Lund och Taube-dagarna på västkusten lockar fortfarande storpublik.

Dessutom medverkar han i två svenska långfilmer i vår: "Tre solar" och "Danslärarens återkomst". Men det har inte alltid varit enkelt.

- Visst har jag blivit sårad i livet. Folk sa: Han får bara spela teater för att hans farsa är känd. Jag vet att jag aldrig kan leva upp till min far. Men jag vet också att det krävs mer än en känd farsa för att få uppträda på Dramaten, säger Sven-Bertil Taube.

"Swedenhielms" är från början en pjäs skriven av Hjalmar Bergman vilken nu omarbetats av Niklas Rådström.

Ola Söderlind