"Hollywood vore kul"

Rolf Lassgård: Det är väl något barnsligt som får en att hålla på

Foto: KALLE ASSBRING
wallander är tillbaka I kväll dyker Rolf Lassgård upp som Ystadspolisen Kurt Wallander igen. Han har förberett rollen med att lära sig skjuta. - Men det var inte någon överkurs, Wallander är ju ingen vapenexpert direkt.
NÖJE

Han var millimeter från Hollywood.

Rolf Lassgård, 48, var aktuell för en roll i en internationell storfilm.

- Hollywood vore kul, säger Rolf Lassgård - som i kväll spelar Kurt Wallander i "Mannen som log".

Foto: svt
Rolf Lassgård är åter aktuell som Kurt Wallander. I kväll visar SVT "Mannen som log" med bland andra Marie Richardson.

Det lyser i Rolf Lassgårds ögon där han sitter med en rykande kaffe latte i handen och pratar om sina största passioner i livet - film och musik.

- Det är väl något barnsligt i en som får en att hålla på. Jag säger som Peps Persson: Jag spelar för livet.

Det har han lyckats bra med.

I kväll sänder SVT första delen av två av deckaren "Mannen som log". Snart är det också premiär för den engelska Colin Nutley-filmen "The queen of Shebas pearls", där Lassgård spelar mot brittiska stjärnorna Peter Vaughan och Eileen Atkins.

"Fantastiskt kul"

Och en gång låg också Hollywood inom räckhåll.

- Det har varit nära, jag provfilmade en gång för ett stort projekt. Det var roligt så länge det varade men sedan lades det ned. Vad det var för projekt? Det säger jag inte. Det är inte så kul att prata om sådant som inte blivit av.

- Visst vore det kul med en roll i en Hollywoodfilm. Men det har aldrig föresvävat mig att åka dit bara för att försöka få jobb.

Nyligen blev du också musikalartist i "Chicago". Tvekade du aldrig inför rollen?

- Jag funderade ett tag, men sedan var det min musikalintresserade dotter som sparkade mig i baken. Hon sa: "Nu gubbjävel gör du detta." Och det gjorde jag. Och det var helt fantastiskt kul.

Inför filmen Capricciosa samtalade du med en alkoholist. Hur förbereder du dig inför Wallander? Hänger hos Gävlepolisen?

- Jag känner en del poliser och har besökt både Gävlepolisen och Ystadspolisen. Jag har bland annat lärt mig att hantera vapen, även om det inte var någon överkurs, Wallander är ju ingen vapenexpert direkt. Hans kvalitéer som polis är att han aldrig ger upp, vilket samtidigt tar väldigt hårt på honom.

Vad tycker dina polisvänner om Wallanderfilmerna?

- Åklagare har ju en större roll i verkliga livet och Wallander hade i verkligheten varit mer av en skrivbordsfigur. Nu är han spanare och lite av varje. Men jag tror de känner igen sig en del.

Du har beskrivit Wallander som en kompis?

- Nja, det ska jag väl låta vara osagt. Men vi har en sak gemensamt: musiken. Vi använder båda musiken som en ventil för att komma till en annan verklighet. Men jag lyssnar inte på opera som han.

Ja, du har väl hemliga musikerdrömmar också?

- Ja. Om jag fick byta så här (knäpper med fingrarna), skulle jag byta direkt. Musiken är ett så fruktansvärt starkt uttrycksmedel. Men jag spelar inget själv. Tyvärr.

Du är borta en del från familjen i Gävle?

- Ja, ibland. Och det är både negativt och positivt. Det gör att jag kan koncentrera mig till 100 procent på jobbet när jag är borta. Men det är inte så farligt. Det här jobbet gör att jag kan göra ett jobb och sedan vara hemma i en hel månad eller mer.

Vad är mest fel i människors bild av dig?

- Att jag är stor, trygg och snäll. Jag kan även vara tråkig, trist och förbannad.

Beskriv dig själv med ett ord?

- Tålmodig.

Det låter som Kurt Wallander?

- Ja...

I Lassgårds skivspelare

Lassgårds bästa filmsnutar

Claes Petersson