Stenmarck ambassadör - för barnen

"Jag vill ge dem en ljusglimt"

1 av 3 | Foto: BERTIL STRANDELL
BESÖKTE BARNHEM I februari blir artisten Martin Stenmarck pappa, men redan nu jobbar han med barn - som ambassadör för SOS Barnbyar.
NÖJE

BAUSKA

Martin Stenmarck är inte bara artist. Nyligen blev han även hjälporganisationen SOS Barnbyars förste ambassadör.

- Det är bättre att engagera sig i en sak och göra det ordentligt än att försöka hjälpa alla, säger han.

Martin Stenmarck har utvidgat sitt kall.

Numera är han inte bara artist.

Martin kan också titulera sig SOS Barnbyars nye ambassadör.

Den förste.

- Vi på SOS Barnbyar har länge pratat om att skaffa oss en ambassadör, men varit tveksamma. Vissa artister kanske inte ställer upp helhjärtat för den goda sakens skull, men med Martin känns det helrätt, säger Elisabet Andersson, generalsekreterare på SOS Barnbyar i Sverige.

Ringde själv

Martin Stenmarck har länge tänkt på att ta sitt kändisskap ett steg längre.

- I oktober ringde jag SOS Barnbyar för att fråga om jag kunde få hjälpa till.

- Jag vill ge barnen som jag besöker en liten ljusglimt genom att visa att vi faktiskt ser dem.

I lettiska Bauska, sju mil söder om huvudstaden Riga, kliver den svenska artisten in i aulan där femtio barn väntar och klämmer i med Lejonkungens "En värld full av liv".

"Fantastiskt"

- Det kändes helt fantastiskt. Många tror att det är svårare än vad det är att hjälpa. Både tiden och argument som "Vad gör väl mina pengar för skillnad?" spökar. Men alla pengar behövs och gör skillnad.

Besöket i byn Islice i Bauska är Martin Stenmarcks första uppdrag som ambassadör. Hädanefter ska han följa med på hjälporganisationens resor till barn världen över, men även påverka alla de höjdare han möter i sitt arbete.

- Jag känner ganska många i branschen och jag har fått ett otroligt stöd.

Ska bli pappa

Själv blir han pappa i februari. Hans flickvän Hanna Hedlund är i åttonde månaden och födseln beräknas till ett datum nästan exakt två år efter Martin Stenmarcks egen mamma gick bort efter en tids sjukdom.

- Hon var familjens nav, vårt allt. När mamma dog insåg jag ännu mer hur utlämnade barn är. Jag är ändå vuxen, men tänk på vad som händer med ett barn i ett u-land när en förälder dör. Då hamnar de ofta på barnhem.

Caroline Engvall

ARTIKELN HANDLAR OM