- Filmrollen liknar min egen uppväxt

Gästspel i tv i går - men nu vill Niklas Hjulström följa upp sin Grammisplatta

1 av 4 | Foto: LOTTE FERNVALL
AGERADE VETENSKAPSMAN Niklas Hjulström gjorde ett inhopp i "Swedenhielms" i SVT i går.
NÖJE

Regissör, artist och skådespelare, Niklas Hjulström har många strängar på sin lyra. I går iklädde han sig rollen som vetenskapsman i "Swedenhielms" i SVT.

- Det var kul att pröva på den här formen, säger Niklas Hjulström, 41.

I går spelade Niklas Hjulström äldste sonen Rolf Swedenhielm junior i Hjalmar Bergmans komedi "Swedenhielms" från 1925 som i går sändes som tv-film i SVT. En rollfigur som, precis som Niklas Hjulström själv, valt att följa i sin fars fotspår.

- Mycket av min egen uppväxt liknar den roll jag spelar i filmen. Vi var också tre syskon av vilka jag var äldst. Någonstans i den konkurrenssituationen hämtade jag min näring och att jag blev skådis är väl ingen tillfällighet. Alla vill väl visa att de duger inför sina föräldrar, säger Niklas Hjulström.

Han är långt mer än bara skådespelare. Regissör och konstnärlig ledare på Folkteatern är andra meriter på listan.

Fick två stora hits

I slutet av 90-talet gjorde Niklas Hjulström även ett uppehåll från allt som hade med teater att göra. I stället valde han att satsa på musiken. Resultatet: två stora hits med bandet Cue, singlarna "Crazy" och "Burning". Den sistnämnda vann dessutom en Grammis för årets bästa låt 1997. Men sedan dess har det varit tyst.

Blir det någon andra vers med Cue?

- Jag längtar något oerhört faktiskt. Låtarna finns där och vi tänkte spela in den redan i höst. Tyvärr kom det saker emellan. Självklart handlar det om pengar också. Från teatern har jag en fast månadslön men att göra en platta är mer osäkert.

Du är både sångare och skådespelare. Varför inte kombinera dessa två och sadla om till musikalartist?

- Absolut. Det vore skitkul. Konstigt att ingen ringer bara, ha ha. Jag kanske inte uppfattas som en musikalmänniska helt enkelt. Vad vet jag. Tyvärr finns de jobben i Stockholm och eftersom jag bor med min familj i Göteborg skulle det inte gå. Men jag är öppen för förslag.

Pappa och syster är också kända

Ola Söderlind