Tunn sång - en världslig sak för Markoolio

NÖJE

Jodå. Markoolio är en bra Karlsson på taket.

Uppkäftig, självgod, trotsig och busig.

Han sjunger illa, men det bidrar till larmet i en fartfylld uppsättning.

EN RÄTT SÅ BRA KARLSSON Markoolio är rappgenerationens Thore Skogman med stort hjärta och varm utstrålning.

Med tanke på att Markoolio gjort karriär som skivartist har han överraskande svag sångröst. Det svajar falskt om hans sångnummer före paus, men i den mest kända låten, "Världens bästa Karlsson", kan han prata sig fram.

Oftast helt rätt

Och hans tunna sång är en världslig sak.

Större delen av tiden är Markoolio alldeles rätt i rollen som Astrid Lindgrens påfrestande propellergubbe. Mer barnslig än den 10-årige Lillebror, en inbilsk och självupptagen mullig man som skapar kaos i Lillebrors familjs lägenhet. Markoolio är rapp-generationens Thore Skogman med stort hjärta och en utstrålning som värmer Göta Lejon.

Får god hjälp

Han har god hjälp. En väl besatt uppsättning, med Görel Crona som mamma. Fredrik Ohlsson som barsk barnvaktstant och radarparet Ola Forssmed och Ola Rundqrantz som akrobatiskt kul och klantiga tjuvar. Bra barn också. Axel Rydén som spelade Lillebror på premiären var mycket skicklig, liksom storasyskonen.

Modernare variant

Språket är moderniserat och nu låter Lillebrors äldre syskon korkade på tonåringars vis 2003. Typ. Lillebrors rum har en Star Wars-affisch och en Warhammer-låda förutom de obligatoriska hundbilderna. Ångmaskinen finns kvar, men den känns antik liksom intrigen om att mamma ska på kurs och kommunen bidrar med en främmande tant som lagar mat och tar hand om 10-åringen.

Underbar actionscen

Men vi får pruttkuddar och flygande gubbar och en underbar actionscen i ultrarapid när ungarna ska stoppa tjuvar.

Markoolio får citera sin hit "Mera mål" och flyger runt som spöke för att skrämma olika vuxna. Det lyckas, men annars kan han ju alltid sjunga om han verkligen vill sätta skräck i folk.

Karlsson på taket

Jens Peterson