Här är nöjestrions 2003

Gessle, Berghagen och Bromé summerar året som gått

Foto: MAGNUS WENNMAN
EN RIKTIG SUCCÉTROJKA De har alla haft framgångar som saknar motstycke under 2003. Aftonbladet samlade Per Gessle, Lotta Bromé och Lasse Berghagen för ett samtal om året som gått. Och då handlade det om allt ifrån Johnny Cashs död till Jennifer Lopez rumpa.
NÖJE

Nöjesåret 2003 är en trio.

Per Gessle gick solo med ”Mazarin” och hans segertåg drog över Sverige. Lasse Berghagen tog ett stormande farväl av ”Allsången” och gjorde succé med Chinarevyn och Lotta Bromé gav ”Söndagsöppet” ett nytt ansikte och blev vår drottning på julafton.

Aftonbladet lät den hyllade trojkan summera nöjesåret som gått.

...allsången utan Lasse, vem ska ta över?

Lasse: Lotta eller Per kanske?

Per: Ja, det blir svårt att axla det där.

Lotta: Är Björn Skifs helt fel?

Lasse: Nej, men Skifs tar det inte.

Lotta: Anders Lundin då, vad säger han?

Lasse: Ja, det kan nog bli Anders som tar över. Det blir ju ett helt nytt gäng där uppe nu eftersom Meta (producenten) också slutar.

Per: Men det är väl bästa sättet att byta ut nyckelfigurerna så man inte bara försöker härma din grej.

Lasse: Ja, det tycker jag är helt rätt. Och jag är nöjd med mitt beslut att sluta, det känns klokt.

...fenomenet Michael Moore? Han hånade George Bush på Oscarsgalan:

Lasse: Folk har väl rätt att ha en åsikt.

Lotta: Jag tycker det är en väldigt bra film, ”Bowling for Columbine”, så den är en rätt värdig vinnare. Sedan är det ganska väntat att han skulle göra så där, Michael Moore är inte Michael Moore om han inte gör så. På ett sätt blev det ointressant eftersom det var så väntat. Det skojiga var att se hur tv-producenterna reagerade, alla blev skitnervösa och de fick lägga på musik innan talet var slut.

Per: Ja, det var kul att se alla de här gamla republikanska skådisarna som ställde sig upp och skrek.

Lotta: Men fenomenet Michael Moore, det är svårt när en människa själv utger sig för att vara provokatör. Då har man någonstans satt gränsen själv för vad som är provokativt.

Per: Ja, samtidigt som han slår underifrån blir han någonstans en del av det där systemet själv. Han blir ju förmögen på kuppen. Det blir en konstig loop. Fast han är häftig. I Amerika behövs det verkligen någon som han.

...Rolling Stones på Cirkus:

Per: Jag tycker det var helt underbart, helt fantastiskt. Det var bland det bästa jag sett. Jag hörde efteråt att Mick Jagger också sagt att det var den bästa konsert de gjort. Och det märktes ju. Jag förväntade mig att det skulle vara mycket smalare men de startade med en hit och sedan följde en autostrada med hits och covers.

Lotta: Jag var inte där, men det är väl en poäng med att spela jättehits i en mindre lokal. Det blir inte lika plastigt och overkligt som på en stor arena.

Per: Ja, när du spelar hits får du en helt annan kommunikation.

Lasse: I mindre lokaler så blir det en annan känslighet, du taggar ner lite grann och får en helt annan kontakt med publiken. Jag skulle gärna ha varit där men jag prioriterade andra saker.

...vad skulle ni säga om ert barn blev antaget till ”Big Brother”?:

Per: Arvlös!

Lasse: Jag skulle direkt avråda. Sedan beror det förstås på åldern om barnet är myndigt så har man inte mycket att sätta emot. Men som SVT-medarbetare tycker jag att SVT borde ta större ansvar för vad som händer efter programmen. De här sista grejerna med Brinkenstierna-turnéerna där ”Robinson”-deltagare super, det borde inte SVT ställa upp på.

Lotta: Jag tror inte att mina barn skulle vilja vara med där. Jag skulle uppfostra dem så att de hade tillräckligt mycket självförtroende och nyfikenhet på andra saker utan att behöva söka bekräftelse i något som egentligen inte finns. Jag är ju faktiskt ett dokusåpa-fan och har sett alla dokusåpor men det har ballat ur. ”Big Brother” har bara blivit en fyllefest.

Per: Det är destruktivt. Tv har verkligen blivit ett otroligt mediokert medium.

...Eminems filmdebut:

Lasse: Har du inga frågor om Snoddas? (Skratt)

Per: Alla säger att ”8 mile” är fantastisk men jag har inte hunnit se den.

Lotta: Jag tycker den är överskattad.

Per: Jag har en kluven uppfattning till hiphop-pop. Det kanske beror på att man är gammal och rotad i melodier. I Eminems fall är det värt att notera att han använder gamla låtar i refrängerna.

Lasse: Det är intressant, vi snackade häromdagen om var kupletterna har tagit vägen. Fast det är lite det som Eminem gör, berättande texter som ironiserar över vår samtid. Det är dagens kupletter.

Lotta: Han har absolut inte blivit för snäll i alla fall. Det finns en del självbiografiskt material i filmen och det var ganska intressant att se. Jag tycker snarare det är ganska skönt att han lugnar ner sig och inte bara står och skriker och hatar homosexuella och att du ska misshandla din fru. Utan att han får mer innehåll i texterna och att han kan bry sig om sina barn.

...”Saraband”, ärligt, var den så himla bra?:

Per: Jag såg den inte.

Lasse: Inte jag heller.

Lotta: Jag har sett bitar. Naturbilderna såg väldigt konstiga ut. Det kan ju inte vara meningen att jag ska sitta och undra över om det är kulisser eller inte. Jag störde mig på det.

Lasse: Jag tycker att Bergman är för tung. Jag såg ”Sjunde inseglet” och sedan såg jag inget mer! Jag har läst hans böcker också men jag tycker han är för tung. Jag väljer hellre något annat.

Lotta: Men det är klart att det är fantastiska skådespelarprestationer. Liv Ullmann är ju jättebra. Men för att orka se det där måste man vara på rätt humör, man måste vara lugn själv för att kunna ta det till sig.

...Michael Jackson:

Per: Man tröttnade på Michael Jackson för väldigt länge sedan.

Lasse: Det är tragiskt tycker jag.

Lotta: Ja, det är jättesorgligt.

Per: Samtidigt som jag tycker synd om honom så är det ju superhemskt om anklagelserna är sanna. Hur som helst tror jag att han är helt slut som artist.

Lotta: Kan man bli helt slut när man har hits, klassiska hits?

Per: Han kommer väl på något sätt alltid vara en legend. Men frågan är om han kommer att orka resa sig och göra något kreativt även om han skulle bli frikänd.

Lasse: Nej, hur ska man kunna gå in på en scen och vara den stora artist han varit efter det här?

...Madonna då. Är hon också slut?:

Per: Madonna verkar vara lite desperat tycker jag.

Lotta: På grund av barnboksskriverierna?

Per: Ja, fast jag tänkte mest på det här att kyssa Britney Spears. Madonna trivs inte när hon inte är i tidningarna och nu måste hon ta till desperata knep. Men deras singel är ju en rejält dålig låt.

Lasse: Jag tror hon kommer dyka upp på teatern, det är hennes chans.

Per: Men vart ska de här Britney Spears-typerna ta vägen? Vad ska hända när de inte är unga och snygga och får hits av Max Martin? Det är ytterst få som lyckas ta sig vidare på egen hand.

Lotta: Det är som Naken-Janne. Han håller en höst men nu är det vinter. Nu får han se sig om efter något nytt, det räcker inte bara med en gul toppluva längre.

Lasse: Jag känner bara sorg för killen, för hans framtid. Det är tragiskt.

...homobröllopet i ”Melodifestivalen”, var det att gå för långt?:

Lotta: Nej, det där var så tramsigt så det liknar ingenting.

Per: Det har jag missat.

Lotta: Det var Jonas och Mark som frågade publiken: ”Tar ni oss till ert äkta värdpar vid den här melodifestivalfinalen” och publiken ropade ja. Men sedan röt Siewert Öholm till om att det var homomaffian som tagit över.

Per: Vad löjligt av Siewert Öholm.

Lasse: Man orkar inte bry sig.

...”Ondskan” på bio, fick ni också stryk i skolan?:

Lasse: Jag hade en väldigt sträng lärare som alla andra klasser var rädda för. Fast vi älskade honom även om han var hård. Han kunde komma och slita

tuggummit ur munnen på en och kleta in det i polisongen. Stryk fick vi på något sätt om vi gjorde fel, fast med varsam hand.

Per: Nej, inget stryk. Åren på gymnasiet tillbringade jag mest i det som skulle bli Gyllene Tiders replokal, så mina betyg sjönk drastiskt. Fast något stryk fick vi inte. Det är Lasse som är så gammal, haha.

Lotta: Nej, vi fick inte heller stryk. Men vi hade en lärare som vi kallade Åke Tråk. Han var väldigt gammaldags. Vi var tvungna att säga god dag och stå på led.

Lasse: Boken och filmen är väl en spekulation i våld. Guillous klasskamrater och hans mamma har ju sagt att det inte var så där.

Per: Ja, det där är intressant.

Lotta: Men jag tror nog att det stämmer i alla fall.

...Kents krav på en vitklädd publik på Stadion - härligt eller hybris?:

Per: Att Kent spelar på Stadion i sig är ju fantastiskt, jag är ett Kent-fan och supportar deras klädkod.

Lotta: Jag kommer ihåg när jag var ung, haha. När man gick på Prince-konserten då skulle man ju komma klädd i lila eller orange. Det gjorde man gladeligen såklart. Prince hade också klädkoder och de är några av de bästa konserter jag har varit på.

Per: På ett så stort ställe som Stadion är det ju A och O att skapa vi-känsla och en sådan här grej hjälper ju till.

Lotta: Kläder är viktigt. Det är därför Naken-Janne står så ensam på något sätt, han har inte förstått det där.

Lasse: Ja, jag kör ju med min blåa kavaj.

S Texten fortsätter

på nästa uppslag

S Fortsättning från

föregående uppslag

...Johnny Cash dog:

Lasse: Han var en otroligt stark personlighet och det är väldigt roligt att han gått hem hos den yngre publiken.

Per: De sista fyra-fem plattorna han gjorde med ”moderna” covers är helt enorma! Jag spelar dem hela tiden hemma.

Lotta: Särskilt för USA, han var en av deras nationalklenoder. Jag var i Sun studios kort efter att han dött och det märktes verkligen att folk var tagna av hans död.

...är Broder Daniel värda hypen?:

Per: Ja, det är ett fantastiskt band.

Lotta: Varför gillar du dem? Är det för att det är små söta pojkar som står och plingar på gitarrer?

Per: Nej, det är otroligt vacker musik. Det är vemodigt och svart och snygga melodier. Den enda invändningen är väl att det låter väldigt mycket Broder Daniel om Broder Daniel väldigt ofta, de gör liksom samma grej hela tiden. Fast å andra sidan gör de det ju otroligt bra.

...Banarne-sexet i ”Smala Sussie”:

Lotta: Det var hysteriskt kul.

Per: Ja, det där låter skoj tycker jag. Man får faktiskt lära sig i vårt jobb att tåla rätt mycket, och det med all rätt.

Lotta: Jag förstår inte varför Lasse Åberg och Klasse Möllberg blev så upprörda. ”Smala Sussie” är ju en barnförbjuden film så de små barnen som ser dem när de sitter i sin träkoja i trikåer kommer ju inte ens att se den där sex-scenen.

Lasse: Egentligen kan man väl nästan driva med vad som helst men det måste finnas något kärleksfullt i botten.

...tv-serien ”High Chaparall”, bra eller anus?:

Per: Bra! Jag tycker de gör det bra. De väljer udda figurer och gör bra tv.

Lotta: De använder dålig smak som konstform och de gör det kul.

Lasse: Fast det var samma killar som i ”Ursäkta röran” gick upp på Skansen och frågade om folk hört att jag blivit mördad. Då gick de ett steg för långt.

Per: Ja, det är inte intelligent, det är bara dumt. En sådan grej drabbar ju massor av människor.

Lotta: Underhållningssbegreppet har verkligen förändrats. Hasse&Tage ansågs som uppstudsiga på sin tid men deras sketcher hade ett innehåll. Jag tycker det saknas bra satir i Sverige i dag.

...Aftonbladets recensent tycker att enda felet med ”Sagan om konungens återkomst” är att den är för kort. Kommentar:

Per: Man måste vara die hard för att palla. Jag har läst böckerna men inte sett filmerna. Jag har dem hemma på dvd.

Lasse: Jag tycker de är fascinerande, jag gillar sagans värld. Jag är en story-teller, så jag gillar att se de här overkliga berättelserna.

Lotta: De är ju väldigt roliga för oss tv-spelsfanatiker, man känner igen sig. När de går i de här grottorna kommer det små figurer som man själv brukar slåss mot. Jag har sett 1:an och 2:an och ska se 3:an. Men jag somnade faktiskt en timme under den andra filmen.

Lasse: Var det champagnen kanske?

Lotta: Nej, det var ingen sådan premiär. Jag tror jag var otroligt trött bara. Min kompis hade köat väldigt länge för att få biljetter, folk satt och tjöt men jag sov så gott.

...Agnetha Fältskogs

comeback:

Lasse: Det är väl kul att hon tycker om musik fortfarande och att hon brinner för det. Man kan ju göra det av ren glädje.

Lotta: Fast det blir ju så otroligt stort. Billboard börjar skriva direkt, det blir eko över hela världen. Det måste vara jobbigt.

Per: Ja, intresset är så enormt. Men det kommer bara finnas där så länge hon kommer med något som sticker ut. Låt oss hoppas att det håller, det vore skitkul.

...Jennifer Lopez tog bort fem kilo på rumpan på sin docka hos Madame Tussauds:

Lasse: Jag är docka i Skara eller Skövde eller Jönköping eller nåt. Jag borde nog också ha bättrat på den när jag såg den.

Per: Det är väl synd att J-Lo gjorde så, baksidan är ju hennes största tillgång. Det var så coolt när hon kom fram. Hon skapade en helt ny look på brudar. Innan skulle tjejer vara så himla trådsmala men hon gjorde så det blev modernt med det idealet som vi killar egentligen gillar.

Lotta: Det är intressant för Brad Pitt fick ju en nypvänlig stjärt i silikon på samma museum.

Per: Det är nog mer politiskt korrekt att nypa Brad Pitt i baken än Jennifer Lopez.

...”Mazarin”:

Per: Det har varit jättekul. Ganska ovanligt också eftersom det var det första projektet på länge där jag inte hade några förväntningar. Det blev en platta mycket för att Marie blev sjuk och jag inte hade något annat att göra. Det var en slags terapi.

Lotta: Ja, och sedan blev det ”Allsång på Skansen”-premiär i iskallt väder. Jag satt i publiken, Berghagen hade premiär och du sjöng.

Lasse: Jag tände på singeln, den har ett naturligt sound och jag blev glad av låten. När Per tackade ja till ”Allsången” så var det ju jättekul.

Lotta: Det var min premiär däruppe och jag höll på att frysa ihjäl. Jag fick sitta med cowboyhatt för det regnade så mycket.

Per: Men det var verkligen en otrolig stämning.

...blir det uppföljaren ”Samarin” nu?:

Per: Nej, ”Magnecyl”!

Karin Lindstedt