Fyra grammisar till Per Gessle

Årets hederspris gick till legendariske radiorösten Kaj Kindvall

Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
Per Gessle tog hem fyra Grammisar vid den årliga Grammisgalan på Berns salonger i Stockholm i kväll. Han kammade hem priserna för årets artisit, kompositör, pop manlig och årets låt.
NÖJE

Per Gessle missade prisrekordet, men tog ändå hem hela fyra statyetter på måndagens Grammisgala.

Men mest rubriker skapade "indianen" Markoolio och två personer i gorillamasker som protesterade mot skivindustrins mansdominans.

I fjol satte Kent grammisrekord genom att vinna sju priser på galan. I år hade Per Gessle chansen att tangera rekordet, men nådde "bara" fram till fyra, däribland det tyngsta, årets artist. Han kammade även hem priserna för kompositör, pop manlig och årets låt, Här kommer alla känslorna (på en och samma gång).

Det blev en märklig gala när skivbranschen samlades för att hylla sina egna. Utan den sedvanliga direktsändningen i tv blev det en långdragen process att dela ut de 26 priserna och en hel del märkliga händelser inträffade på Berns salonger i Stockholm.

Gorillakupp

The Knife vann priset för årets popgrupp, men syskonen Olof och Karin Dreijer fanns inte på plats på Berns. I stället hade de skickat en man och en kvinna utklädda i gorillamasker. Det visade sig handla om en protest mot mansdominansen i skivindustrin.

- Kom ihåg att av Sveriges tio största skivbolag är det bara ett enda som har en kvinnlig vd, utropade de från scenen.

Inte ens bakom scenen ville "demonstranterna" demaskera sig. The Knife fanns inte på plats, sade de, eftersom de ville koncentrera sig på sin musik och helt enkelt inte ville gå på Grammisgalan.

Det var inte den enda oväntade pristagaren. Timbuktu tog hem två priser, men befinner sig just nu i Afrika. Det första priset tog Markoolio emot. Uppenbarligen var Timbuktu inspirerad av Marlon Brando som 1974 skickade fram en kvinna utklädd till indian för att ta emot hans Oscar.

- Jag är en indian. Det var en grej som folk inte förväntade sig. Det är kul att röra om i grytan lite grann, skrattade Markoolio efteråt.

Hederspris till radiolegend

Han höll "kuppen" hemlig för till och med sitt eget skivbolag.

- Jag vet att folk från mitt skivbolag trodde att jag hade supit för mycket och skulle ställa till med skandal, skrattade Markoolio.

Cardigans vann två grammisar för årets rockgrupp och årets album, samt MTV:s pris för årets video, för You're the storm, som gick till regissören Amir Chamdin.

Hederspriset gick till den legendariske radiorösten Kaj Kindvall som i över 30 år gjort popprogram i Sveriges Radio. Specialpriset till ABBA:s lika legendariska ljudtekniker Michael B Tretow. Regeringens exportpris gick i år till Esbjörn Svensson Trio.

Grammisvinnarna

Mikael Forsell/TT Spektra