Schyffert och Wahlbeck kompletterar varandra

NÖJE

VÄSTERÅS

Henrik Schyffert är rolig.

Peter Wahlbeck förklarar varför han kommer att vara rolig.

Olika komiker. Men tillsammans funkar de ändå fint i en avväpnande show.

Foto: CONNY SILLÉN
ROLIGT PÅ RIKTIGT Ett udda par - men det blir faktiskt riktigt roligt när Schyffert och Wahlbeck driver med sig själva.

De garderar rejält. Det här är föreställningen som vill recensera sig själv. De inleder med att förklara vad de ska göra, hur de är olika, varför de turnerar ihop, vad som är humor, varför de har olika humor och gäsp, gäsp, gäsp" den otålige läsaren undrar förstås om de aldrig ska komma igång.

Jo, efter ett onödigt långt intro blir Henrik Schyffert ensam på scen. Och är rolig på riktigt. Han började stå uppa förra året men är mer driven än de flesta. Han skriver smarta oväntade texter och framför dem som en begåvad skådespelare, men är också snabb i huvudet med spontana kuligheter. Om barnuppfostran eller etiketten vid gruppsex.

Peter Wahlbeck är veteranen, men en annan sorts underhållare. När han tar över börjar han om med det omständliga ältandet om vad som är humor och vad han vill med sin komik. Så småningom griper även hans monolog, bitvis en allvarlig bikt om varifrån hävdelsebegäret kom.

Stommen, och det bästa med kvällen, är deras stå upp-nummer. Det sammanbindande snacket känns segare.

Båda driver klädsamt med sin image, och om de putsar lite finns här tankar att bära med sig om vad som driver dem att försöka roa. De avslutar, som goda konferensledare, med en sammanfattning av vad som hänt och sjunger till Schyfferts gitarr "Vi tycker det är så mysigt när ni skrattar åt oss".

Var så goda. Vi tycker det är mysigt att ni vill roa.

Tut tut, här kommer vi och så här ser vi ut inuti

Jens Peterson