"Det känns helt överväldigande"

Aftonbladet hälsade på nyblivna föräldrarna Hans och Kristin i Åre

1 av 3
BUS MED LILLE LEON Det är ett överlyckligt par Aftonbladet möter i Åre. "Orden räcker inte till för att beskriva hur det känns. Känslan är överväldigande och det tar tid innan den sätter sig", säger Hans Fahlén.
NÖJE

ÅRE

Mamma, pappa, barn är inte bara en lek.

Men nyblivna föräldrarna Hans Fahlén, 40, och Kristin Kaspersen, 34, njuter fullt ut.

- Känslan att bli pappa är överväldigande, säger Hans Fahlén.

Runt omkring dem går pjäxfolket med skidor på axlarna och blickarna riktade mot Åreskutans topp.

Hans Fahlén och Kristin Kaspersen kan röra sig helt obehindrat i skidparadiset Åre med lille Leon, drygt 1,5 månader, i barnvagnen.

Hans första barn

Kristin har redan sonen Filip, 7, från ett tidigare förhållande, men för Hans är det första barnet.

- Orden räcker inte till för att beskriva hur det känns. Känslan är överväldigande och det tar tid innan den sätter sig.

- Man skulle kunna skriva en doktorsavhandling om allt som sker inom en. Men de som säger att de har den avhandlingen klar redan första dagen efter att ha blivit föräldrar ljuger, säger han.

Aftonbladet slår följe med familjen under en promenad genom Åre by. Paret kryssar säkert och självklart fram med barnvagn bland skidturisterna, som om de aldrig gjort något annat.

"Kan vara knäckande"

- Det funkar väldigt bra. Och Kristins rutin med barn har hjälpt mig en hel del, säger Hans.

Men den första tiden har pappor trots allt sina begränsningar. Inte minst när det gäller mat och tröst som ofta är samma sak för ett spädbarn.

- Det kan knäcka självförtroendet lite när man inte kan göra något i såna lägen. Men när han är mätt och belåten kan man visa sig på styva linan, säger Hans.

Både Hans och Kristin har påskledigt. Kristin ska vara mammaledig, men jobbar eventuellt lite grann i höst.

- Det känns bara skönt. Jag känner inte samma karriärpress på mig som när jag fick Filip. Det är fantastiskt att kunna vara hemma med Leon - och med Filip. Möjligheten att kunna finnas där för honom också är lika viktig.

- Nu vet jag att det går att kombinera jobb och barn och bara det skapar en stor trygghet, säger Kristin.

Hans fortsätter att frilansa, huvudsakligen för tittarsuccén "När & fjärran". Fria arbetstider är en klar fördel för honom - inte minst som nybliven far.

- Man jobbar intensivt i perioder och sedan kommer veckor när man kan ta det lugnare och inte vara så fokuserad på jakten på nya jobb, säger Hans.

Lugnt familjeliv

Under påskhelgen kommer allt att handla om lugnt familjeliv och umgänge med vännerna. Hans Fahlén har sina rötter i Åre och hans far har nu hunnit bekanta sig ordentligt med sitt barnbarn.

- Farsan är 72 år och jag upplever det som att han är väldigt stolt, det syns i hans blick.

Kristins mamma Barbro "Lill-Babs" Svensson är mer erfaren på området.

- Leon är hennes nionde barnbarn, men jag vet att han känns speciell för henne precis som alla hennes barnbarn, säger Kristin.

Dan Panas

ARTIKELN HANDLAR OM