Mörk, mörkare - Johnny Dowd

Räkna med diaboliska visor på Debaser i kväll

NÖJE

Välkommen till den mörka sidan.

Er guide heter Johnny Dowd.

Han uppträder på Debaser i kväll.

Foto: MAGNUS SANDBERG
PÅ FEL SIDA AV HELVETET Johnny Dowd undersöker det amerikanska samhällets svartaste regioner. Låter det som ett perfekt soundtrack en påskdag är Karl Johans torg adressen för dig i kväll.

Johnny Dowd hann bli 50 år gammal innan han fick ett litet genombrott med skivan "Wrong side of Memphis".

En platta som tar på sig handskarna och undersöker det amerikanska samhällets svartaste regioner med en obehaglig intensitet.

Söndriga öden

Johnny Dowds värld är befolkad av fula människor, mördare och sönderslagna levnadsöden som lever på fel sida av helvetet. Det är en inverterad version av vad som utspelar sig högt uppe på hitlistorna. Det är en resa rakt ner till sydstaternas mörkaste hjärta.

Tonsatt av musik som är lika knotig och förvriden som träden på gotiska tavlor. Som om låtarna lider av en förbannelse de inte kan skaka av sig eller upphäva.

Omskakande

Det är djupt fascinerande och omskakande, åtminstone under de starkaste ögonblicken.

Johnny Dowds samlade produktion sedan "Wrong side of Memphis" har varit de senaste årens hemskaste spökhistoria. Den tar med sig den som vågar lyssna till den andra sidan utan att lova att samma lyssnare kommer hitta tillbaka.

Johnny Dowd brukar med all rätt jämföras med Nick Caves - och då främst med Caves mest diaboliska stunder - och Tom Waits rasslande och kakofoniska blues efter "Swordfishtrombones".

Skojig - ibland

Att amerikanen ibland vill skoja till det och vara lite uppsluppen och humoristisk behöver ni i sammanhanget inte låtsas om.

Plats och tid i kväll: Debaser, Karl Johans torg 1, 21.00.

Markus Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM