Depp bär upp hela filmen

NÖJE

Secret window

Amerikansk thriller i regi av David Koepp med bland andra Johnny Depp, John Turturro och Maria Bello.

Johnny Depp knäcker. Med käkarna.

Mort Rainey är schablonbilden av en författare. Han är asocial, sover på soffan och pratar med sig själv eller sin hund. För tillfället ligger han dessutom i en smärtsam skilsmässa och har drabbats av skrivkramp. Mitt i allt elände knackar en främmande man från Mississippi på dörren och anklagar Morty för att ha plagierat hans novell till en av sina bästsäljande böcker. Morty avvisar mannen, eftersom han vet att han var före honom med att skriva berättelsen, men den mystiske mannen har bestämt sig för att få upprättelse.

"Secret window" är från början en Stephen King-bok, vilket märks tydligt rakt igenom filmen. Manuset har sedan skrivits av David Koepp, som även har regisserat. Koepp är begåvad som manusförfattare - med filmer som "Carlito"s way" och "Jurassic Park" i bagaget - men som regissör funkar han inte lika bra. Därför kunde "Secret window" ha fallit hur platt som helst.

Om det inte vore för Johnny Depp såklart, som ännu en gång har valt att göra sin karaktär extra excentrisk; Mort Rainey ser ut att ha genomlidit sju svåra år, knäcker med käkarna med jämna mellanrum och levererar dräpande ironiska kommentarer. Depp är med and ra ord lika fenomenal som han alltid är och bär hela filmen på sina axlar.

Karolina Fjällborg