Gessle får miljonsmäll

Betalade ingen skatt för pris till Marie Fredriksson

1 av 3 | Foto: ULF HÖJER
nu får han straffskatt Per Gessle har fått ekonomiska problem med sitt bolag AB Tylösands Havsbad där han är delägare. Bolaget får betala straffskatt för att man dolt utgifter. Lyxhotellet upptaxeras också med tre miljoner för att man bokfört kostnader felaktigt.
NÖJE

Per Gessle har åkt på en miljonsmäll för felaktig bokföring.

Hans bolag får även kritik för att ha försökt dölja 100 000 kronor - prispengar som Roxettekollegan Marie Fredriksson tagit emot.

År 2001 gjorde skattemyndigheten revision i AB Tylösands Havsbad som driver lyxhotellet.

Revisionen resulterade i anmärkningar och bolagets inkomster höjdes med miljonbelopp. Dessutom beslutades om straffskatter.

Skattemyndigheten hittade felaktigheter i bland annat ombyggnadskostnader, momsredovisningar och utbetalningar till Hallands Akademi. Akademin har funnits sedan 1998 och delar årligen ut 100 000 kronor till framgångsrika hallänningar.

Åker på straffskatt

Bland ledamöterna finns hotellets delägare Per Gessle.

Bland pristagarna finns hans kompanjon i Roxette, Marie Fredriksson, som fick priset 2000. Men bolaget har inte tagit upp sina bidrag till Akademin i sina deklarationer.

I stället har de, enligt skattemyndigheten och länsrätten, dolts i räkenskaperna. Därför upptäcktes det först i samband med revisionen.

Hotell Tylösand har försvarat sig med att pengarna är reklamkostnader och att de därför ska vara avdragsgilla.

Men myndigheterna konstaterar att mottagarna av priset inte gjort några motprestationer och att priset därför ska betraktas som en gåva.

Bolaget får därför betala straffskatt för att man dolt utgiften.

Felaktig moms

Dessutom upptaxeras hotellbolaget med tre miljoner för att man bokfört ombyggnadskostnader felaktigt.

Man tvingas också betala stora summor för felaktigt betald moms.

I våras dömde länsrätten Gessle och Marie Fredriksson att betala omkring 3,6 miljoner kronor i obetald skatt samt straffskatt efter en turné i Tyskland. De har överklagat domen.

Aftonbladet har förgäves sökt Per Gessle för en kommentar till länsrättens dom.

Pelle Tagesson