Våryra på amerikanska

Spring break är en märklig korsning av midsommar- afton och studentskiva – fast mer vulgärt

NÖJE

Vi trodde att den svenska midsommaren var röjig.

Det var innan vi hakat på ett äkta amerikanskt spring break.

Foto: Erik Zetterberg
Girls gone verkligen wild när det är lov i Florida.

På scenen på nattklubben Señor Frogs står fem tjejer och fem killar i bara underkläder och sprutar vatten på varandra. Discjockeyn spelar ”Tipsy”, en ny låt med rapparen J-Kwon som handlar om att man kan supa fast man bara är 17 år. ”Teenage drinkin' is very bad”, säger han, men fortsätter sedan ””but yo, I got a fake I.D. though”.

Det är lördagskväll i Miami under en vecka i mars då hundratusentals amerikanska ungdomar firar spring break, det amerikanska lov då man festar som allra hårdast.

Från västkust till östkust, från små och stora städer över hela USA går det som ett lämmeltåg av ungdomar till Florida varje vår. Polare rings upp, flygresor bokas, pyttesmå motellrum packas proppfulla av kids, tjejerna shoppar upp sig på väldigt små och tajta t-shirtar och grabbarna spenderar några extra timmar på gymmet. Det är på spring break man kan göra det man annars inte får göra - supa, hångla, dansa på bord, kasta grädde på nakna människor av motsatt kön. Om några veckor kommer det att ha resulterat i tiotusentals förlorade oskulder, spyor, brustna förhållanden, kraschade bilar, blåtiror och suddiga digitalkamerabilder på nakna kroppsdelar som ingen riktigt kan minnas vem de tillhör.

Om man ska jämföra spring break med något liknande svenskt fenomen är det som en slags blandning av midsommarafton och en junieftermiddag under veckan då man tar studenten - men det här är USA, så allt är lite större, vildare, mer vulgärt.

I USA har spring break-traditionen funnits lika länge som tonåringar har supit och hånglat, men som fenomen har det blivit allt större de senaste åren. Och framför allt vildare.

I slutet av 90-talet började MTV producera särskilda ”spring break”-program, där man lät artister uppträda på stränder i Florida och Mexiko inför tusentals lättklädda ungdomar. Ofta fortsatte man också visa hur de festade och gjorde dumma grejer på stränderna - tjejerna ställer upp i wet t-shirt-tävlingar, killarna har tävlingar där de rakar intima kroppsdelar och alla dricker ofantliga mängder ”keg”-öl (öl som dricks direkt ur ”kegs”, stora fat, med hjälp av en slang som enligt amerikansk collegetradition ska föras ner i halsen så att man kan få i sig öl utan att svälja). I fjol gjorde MTV även den första doku såpa-långfilmen, ”The Real Cancun”, där man fick följa tolv amerikanska collegekids på spring break-firande i Mexiko. Resultatet blev, om möjligt, ännu mer sprit och naken hud än under en vanlig timme med videor på MTV.

I samma veva började även Joe Francis, en vanlig amerikansk birakille, spela in lågbudgetfilmerna ”Girls gone wild”. Där gick han runt på olika spring break-fester och bad unga tjejer visa brösten eller ta av sig kläderna, i utbyte mot en t-shirt och den tvivelaktiga äran att bli förevigad på hans videofilmer. Konceptet blev snabbt en enorm succé, i dag säljer en ny ”Girls gone wild”-video ofta mer än en miljon exemplar och Francis säger att företaget nu omsätter mer än 100 miljoner dollar om året. Han spelar även in ”Guys gone wild”, med fulla unga killar som gör samma grejer, även om dessa filmer inte får lika mycket uppmärksamhet.

Det är svårt att säga vad som kom först - om ungdomarna betedde sig så här innan MTV:s ”spring break”-show och ”Girls gone wild”-videorna gjort det till ett fenomen, eller om de börjat göra det just för att synas på dessa program. Men säkert är i alla fall att spring break-kulturen vuxit enormt de senaste åren, blivit vildare än någonsin - livet imiterar ”konsten”. I Miami vimlar det av flyers till fester med ”Girls gone wild”-tema och om MTV filmar sitt ”spring break”-program på någon nattklubb har de garanterat stadens längsta kö.

När vi går runt i Miami och snackar med spring break-firande ungdomar förstår vi snart att det här med att vara med i ”Girls gone wild” inte är något man skäms över, snarare blir tjejerna som medverkat i filmerna något av lokala stjärnor. Ett tjejgäng från Kansas som vi pratar med, presenterar entusiastiskt sin ”coolaste kompis”.

- Intervjua henne i stället för oss, skriker de, hon har ju nämligen varit med i ”Girls gone wild”.

På MTV sitter r&b-sångaren Usher och rapparna Lil Jon och Kanye West och svarar på frågor från spring break-ungdomar.

Det mesta handlar om hur man hanterar det här med otrohet. Några exempel på frågorna: Hur vet jag om min tjej är otrogen på spring break? Hur vet jag om min kille är otrogen på spring break? Hur är jag otrogen på spring break utan att någon kommer på mig? Hur förklarar jag att jag varit otrogen på spring break? Min tjej var otrogen på spring break, kan jag ändå vara tillsammas med henne?

Med andra ord: spring break är ingenting för par som vill fira smekmånad.

”What happens on spring break, stays on spring break” skriker Usher, nybliven singel och kanske en av USAs mest eftertraktade ungkarlar, medan en tjej i bikini slår sig ned i hans knä.

Här är spring break som allra galnast

5 Spring break-hits 2004

Martin Gelin

ARTIKELN HANDLAR OM