Här skapas nya Sundvallfilmen

Aftonbladet fick följa inspelningarna av succéregissörens kärleksdrama

1 av 3 | Foto: Veronica Karlsson
TVÅ TAGNINGAR - OCH SCENEN ÄR KLAR Daniel Gustavssons och Frida Hallgrens känslosamma scen får godkänt av regissören Kjell Sundvall. Aftonbladet fick som första tidning besöka inspelningarna av nya filmen "Vinnare och förlorare".
NÖJE

En singeltjej utan ambitioner och en ensamstående pappa. Historien om deras möte filmas just nu av Kjell Sundvall.

Aftonbladet har som första tidning besökt inspelningen av "Vinnare och förlorare".

Somliga förknippar främst Kjell Sundvall med "Jägarna" och Beck-filmerna. Men han har lockat minst lika många biobesökare när han har skildrat kärlekens vara eller icke vara. Nästan en miljon såg "Grabben i graven bredvid", över en halv miljon "Tomten är far till alla barnen".

- Det måste finnas något som träffar mig i historierna. När jag gjorde "Tomten"" hade jag just skaffat egna barn med en kvinna som redan hade två. Undermedvetet finns det säkert också något i den här historien där jag känner igen mig, säger Kjell, skild sedan några år tillbaka, med delad vårdnad om sina barn.

Känslosamt

I går i Europa Studios i Bromma, i kulisser som ska föreställa en förortslägenhet i ett höghus, gjordes en känslosam scen där huvudpersonerna Fredrik ( Daniel Gustavsson, 33) och Helena ( Frida Hallgren, 29) sitter på golvet i vardagsrummet, dricker vin och han berättar hur han blev ensamstående pappa till en dotter, nu i 10-årsåldern.

Gick i samma klass

Både Frida och Daniel gick i samma klass på scenskolan i Malmö i slutet av 1990-talet. Medan Frida är lite halvt etablerad, just nu visas till exempel SVT-serien "Stackars Tom" i repris, är det första stora filmrollen för Daniel.

Hans rollfigur Fredrik drömmer om att bli travkusk.

- Hans intresse för trav är som ett missbruk. Det gör att han försummar sin dotter. Jag gick en veckas travkurs utanför Östersund.

Du är inte själv pappa. Hur fungerar det att spela far?

- Bra. Märta Ferm (barnet från tv-serien "Solisterna") och jag gick och bowlade, för att lära känna varandra bättre. Och min syster har barn i samma ålder.

Starka kvinnoroller

Frida har gjort flera färgstarka kvinnoroller. Och i filmbranschen skvallras det redan om hur sensationell hon är i Kay Pollaks kommande "Så som i himmelen". Här spelar hon Helena, som jobbar i en bingohall.

- På ett djupare plan är det en svår roll. Helena har ingen styrfart i livet, inga ambitioner. Raka motsatsen till mig själv, säger Frida.

Jan-Olov Andersson