- Jag fick höra att jag gjort Victoria gravid

TV 4-stjärnan Rickard Sjöberg i stor intervju om ryktena, fyllan och vårens stora tittarsuccé

1 av 7 | Foto: Magnus Wennman
präktig och opraktisk Det är inte lätt att undgå Rickard Sjöberg som just nu leder tittarsuccén "Alla mot en". I dag berättar han om sitt liv som troende och nykterist. TV 4-stjärnan avslöjar också att han är totalt ohändig.
NÖJE

Framgångsrik, bildskön, helnykter, troende - och lyckligt gift.

Kanske är det just därför som folk vill se "präktige" Rickard Sjöberg, 34, i en lika präktig skandal.

- Jag fick höra att jag gjort kronprinsessan med barn och tvingats lämna landet, säger han.

Det bör påpekas att Rickard Sjöberg inte är speciellt händig.

Visst, han bygger just nu på sitt och hustrun Beatrices hus på Ekerö utanför Stockholm.

Men, som sagt, han är inte händig.

Därmed har vi betat av det mesta på Rickard Sjöbergs minuskonto.

Att karln är snygg och kompetent känner de flesta till. Beundrarposten började rassla in redan i mitten av 90-talet när den nyutbildade och då betydligt långhårigare journalisten arbetade på TV 4 Sydost tillsammans med Peter Jihde. Men medan Jihde gick rakt på toppjobben i Stockholm valde Rickard Sjöberg "återvändsgränden" som tv-hallåa.

Nobbade Ozzy Osbourne

- Många varnade för att jag skulle hamna i ett fack som jag var överkvalificerad för. Men jag tyckte att det var kul. Satsar man på att göra något så bra man bara kan blir det också intressant, säger Rickard.

Den filosofin har gjort honom till ett av TV4:s mest exponerade ansikten just nu. Rickard gör resereportage i "När & fjärran", lagar sommarmat i "Skärgårdstugg" och är ankare på "Sporten" i TV 4 Plus.

Och så leder han vårens populäraste underhållningsprogram i TV 4: "Alla mot en".

- Det är häftigt. Jag har förstått det rent logiskt, men det var först när jag såg tv-toppen som det blev konkret.

Har du någonsin sagt nej till ett jobb?

- Ja, jag tackade nej till att leda "Sommarbingo". Det var inte min grej. Trots att de faktiskt flög hem mig över dagen från en semester i Afrika för att testa för jobbet.

- Och så sa jag faktiskt nej till en intervju med Ozzy Osbourne för några år sedan. Ozzy var för mig så starkt förknippad med ett tvivelaktigt sätt att leva, satanism och onda budskap att jag inte kände att jag kunde göra uppgiften rättvisa med den form som de här intervjuerna hade. Det hade bara stärkt hans position.

Sedan fick han ett eget program i TV 4 "

- " och jag med. Men det var inte hans person utan formen på intervjun som inte passade mig.

Du är troende kristen?

- Ja, i missionskyrkan. Mamma och pappa har alltid varit kyrkgående så jag har det från dem. Men det var viktigt för mig att ta ett eget beslut och säga ja eller nej. Jag tycker att det är ett sunt sätt att leva och jag tycker om budskapet.

- Men jag är ganska lugn i min tro. Jag är ingen väggklättrare eller tungotalare även om jag respekterar att tro kan ha olika uttrycksformer.

Och så dricker du inte sprit?

- Nej, men det har inget med min tro att göra. Jag klarar helt enkelt inte av smaken. Det är så förbaskat äckligt. Jag kan få ner en lättöl, men jag får upp den igen lika fort.

Då är det väl lätt att man blir uppfattad som trist?

- Är det så? En tjej frågade mig en gång om jag var buddhist (skratt).

Har varit full - en gång

- Men du har nog lite rätt där. Vid festtillfällen är det inte särskilt roligt efter klockan 23.15. Glappet blir för stort. Där går gränsen för när jag kan upplevas som en viktigpetter av de andra och när jag börjar uppleva dem som pladdriga. Då är det bara att lyfta på hatten och gå.

Har du varit full någon gång?

- Ja, en gång. Det var våren 1993. Jag var 24 år och bad några kompisar att ta mig hela vägen som ett experiment. Jag kunde avläsa varje steg i berusningen, men det är inget jag känt något behov av att upprepa.

Du är skötsam men har ändå inte sluppit skandalartiklar i veckopressen. Det har ryktats om en romans med kronprinsessan?

- Ja, det var i samband med en intervju och det var helt fabricerat. Det var inte baserat på några som helst fakta och dessutom var jag då nyförälskad i Beatrice. Ändå spreds det via en massa anonyma "källor". När jag försökte kolla hur ryktet uppstått fick jag höra att jag gjort kronprinsessan med barn och att den verkliga förklaringen till att hon åkt till USA för att studera var att hon skulle göra abort. Min semester i Afrika vid den här tiden skulle ha berott på att jag tvingats lämna landet. Det är inte klokt.

- Ändå är jag extremt lyckligt lottad i sammanhanget om man jämför med till exempel kronprinsessan. Men jag blir upprörd när jag tänker på att det finns korpar som tjänar stora pengar på att fabricera och ljuga.

Dan Panas