Marie Fredriksson blir mästerkock

Roxettestjärnan i ny kändis-kokbok

NÖJE

Marie Fredriksson som matkonstnär.

Världsstjärnan medverkar nu i Rikard Nilssons nya kokbok "Kockrock".

Överskottet från boken går till Cancerfonden.

Musiken har gjort henne stor i Sverige och världen. Marie Fredriksson är känd som både soloartist och ena halvan av Roxette men få vet att hon också är en stjärna i köket.

Tillsammans med en rad svenska artister medverkar Marie Fredriksson nu i mäs-terkocken Rikard Nilssons nya kokbok "Kockrock".

- Hon tyckte det var skitroligt och nappade direkt på idén, säger Rikard Nilsson.

Tillsammans med sin bror Robert och journalisten Jesper Aspegren har Rikard Nilsson ordnat temat "Kockrock" på sin restaurang Solsidan i Torekov två somrar i rad. Då bjuds gästerna på en meny skapad och lagad av en svensk stjärna. Matsuccén blir nu kokbok.

Matintresse

- Artister är ofta fruktansvärt intresserade av mat, Marie och hennes man Micke Boylos till exempel, säger Rikard Nilsson.

- Jag fick idén till boken genom alla artister jag lärt känna genom åren. Att skapa mat eller musik innebär ofta samma kreativa vånda och man utsätts för folks tycke och smak.

Arbetet med "Kockrock" (Ica förlag) har pågått i flera år. Marie Fredriksson och maken Micke gästade Torekov för två somrar sedan, innan hon drabbades av en hjärntumör.

Artisterna tillsammans med kockarna har nu valt att skänka överskottet från boken till Cancerfonden.

- Det känns väldigt viktigt. Man påminns om sjukdomen hela tiden, säger Rikard Nilsson. Men vi hade bestämt det här innan Marie blev sjuk.

Marie Fredriksson och hennes man vill inte själva kommentera sin medverkan i boken.

- Nej, de tycker att den får tala för sig själv, säger hennes pr-ansvariga Marie Dimberg.

Karin Lindstedt