"Mamma Mias!" nya stjärnor

De ska spela i den svenska versionen av ABBA-musikalen

1 av 7 | Foto: PONTUS HÖÖK
EN VÄRLDSSUCCÈ ABBA-musikalen "Mamma Mia!" har blivit en världssuccé och spelats i flera storstäder, som här i New York. Nu kommer den till Sverige - och Aftonbladet kan i dag avslöja att bland andra Charlott Strandberg, Gunilla Backman och Reuben Sallmander finns med bland dem som ska spela de åtråvärda rollerna.
NÖJE

Gunilla Backman, Sussie Eriksson, Charlott Strandberg, Reuben Sallmander, Bengt Bauler och Bill Hugg.

Där har ni Sveriges hetaste ensemble.

Alla sex har huvudroller i den svenska versionen av supermusikalen "Mamma Mia!", uppger Aftonbladets källor.

ABBA:s hitlåtar och en handling späckad med kärlekstrubbel har gjort musikalen "Mamma Mia!" till en världssuccé.

På bara fem år har Björn Ulvaeus, Benny Anderssons och Judy Cramers skapelse spelat in fantastiska 5,5 miljarder kronor.

"Mamma Mia!" spelas för utsålda hus på elva platser i världen - från Las Vegas och New York i väst till Kina och Sydkorea i öst.

Biljetter i augusti

Och våren 2005 är turen kommen till Stockholm och Cirkus.

Den 25 augusti släpps närmare 200 000 biljetter till vårsäsongen, men allt talar för att den svenska "Mamma Mia!" blir en långkörare som slår "Kristina från Duvemålas" publiksuccé med en miljon besökare.

En roll i musikalen är hett eftertraktad bland landets artister. Peter Jöback och Helen Sjöholm är två exempel på vad en Björn & Benny-musikal kan göra för karriären.

Men nu är jakten över.

- Nästan alla roller är tillsatta. Vi kommer att gå ut med rollistan inom kort, säger Görel Hanser, taleskvinna för Björn Ulvaeus och Benny Andersson.

Handlingen i "Mamma Mia!" kretsar kring en mamma som är före detta punksångerska, men dragit sig tillbaka till en egen liten idyll där hon driver en restaurang. Hennes 20-åriga dotter ska gifta och festen lockar till sig mammans två gamla kvinnliga bandmedlemmar. Men även hennes tre stora kärlekar från det förflutna, som oväntat dyker upp.

Kända ansikten

Aftonbladets kan redan i dag avslöja att mamman kommer att spelas av Gunilla Backman, känd från huvudroller i "Miss Saigon" och "Les Miserables" i London samt "Garbo - the musical" i Sverige.

Enligt Aftonbladets källor spelar "R.E.A"-stjärnan Sussie Eriksson och Charlott Strandberg ("Svensson, Svensson", "Älskade Lotten") mammans väninnor. I rollerna som mammans tidigare älskare får publiken se Reuben Sallmander ("En ängels tålamod"), Bengt Bauler ("Rederiet") och Bill Hugg ("Offer och gärningsmän", "Mördare utan ansikte").

Helt på svenska

Föreställningarna är helt på svenska. Peter Dalle svarar för den svenska manusversionen. Och Björn Ulvaeus har gett ABBA:s hitlåtar svensk text - med lite hjälp.

- Jag hade svårt att översätta mina gamla texter till svenska. Men nu har jag hittat en duktig svensk samarbetspartner och det gör det lättare, berättade Björn Ulvaeus för Aftonbladet i somras.

Namnet på samarbetspartnern är Niklas Strömstedt.

Den 12 februari 2005 har "Mamma Mia!" premiär på Cirkus i Stockholm.

Har setts av 10 miljoner världen runt

Dan Panas

ARTIKELN HANDLAR OM