Spetsa öronen!

Här väntar kärlek, hat, tvivel och homosexualitet

NÖJE

The Magnetic Fields

I

Nonesuch/Warner

Pop

"Inte ett svagt spår" är en gammal recensentklyscha som brukar åka fram när det är dags att summera en ovanligt helgjuten skiva.

Den gick alldeles utmärkt att använda i samband med Magnetic Fields förra album. Inget anmärkningsvärt i det, kan tyckas, om det inte vore för att skivan var en trippel-cd som innehöll precis vad titeln antydde, "69 love songs".

Om man därtill lägger det faktum att New York-bon Stephin Merritt innan "69 love songs" släpptes 1999 redan hade hunnit ge ut fem finfina Magnetic Fields-album samt ett gäng begåvade plattor med andra konstellationer som The 6ths, Gothic Archies och Future Bible Heroes är det inte speciellt svårt att inse att vi här har att göra med ett av samtidens största låtskrivargenier.

"I", den hett efterlängtade uppföljaren till "69 love songs", är ytterligare fakta i målet. Plattan, som fått sin titel av att samtliga 14 låttitlar börjar med bokstaven i, har av naturliga skäl inte samma hisnande formmässiga bredd som "69 love songs", men tillräckligt med vidsynthet och direkta melodier för att lyckas lyfta upp Magnetic Fields ur den indiefålla där de trängts alldeles för länge. Får man hoppas.

För Stephin Merritt är nämligen Cole Porter och Irving Berlin minst lika stora förebilder som någonsin R.E.M. eller The Smiths. Han älskar dessutom ABBA.

Och allt det hörs i hans låtar. Eller, rättare sagt, det hörs inte. Man funderar inte i termer av influenser när man lyssnar på Magnetic Fields. Musiken känns bara tidlös och självklar, oavsett om det handlar om synthig discopop som i klockrena hiten "I thought you were my boyfriend" eller 40-talsblå jazz som i "Infinitely late at night".

Till detta skriver han texter om kärlek, hat, alkohol, tvivel och sin egen homosexualitet med en skärpa, humor och hjärtskärande uppriktighet som annars nästan bara hörs från såna som Morrissey och Jonathan Richman.

Lyssna med öppna öron och bli rikligt belönad.

Lyssna på The Magnetic Fields

Håkan Steen