Jöback: Jag vill åka på turné

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
TVÅA PÅ HITLISTAN Kritikerna har varit eniga. Peter Jöback hyllas för sin personliga popplatta "Det här är platsen". Och skivköparna håller med, skivan seglar in som etta på Hitlistan, strax bakom Agnetha Fältskog. Nu vill Peter ut på turné - tidigare än vad som planerats.
NÖJE

Han vågade och vann.

Peter Jöback hyllas av både kritiker och fans för sin självutlämnande popskiva.

Nu jobbar stjärnan på en sommarturné.

Peter Jöback har druckit champagne två gånger den senaste veckan. Efter åren som firad musikalstjärna och med två popalbum på engelska har han nu vågat visa en annan sida av sig själv. Och plötsligt klickar allting.

Hyllats av kritikerna

Hans svenska, högst personliga, popplatta "Det här är platsen" går i dag rätt in som 2:a på albumlistan och skivan har hyllats av en enig kritikerkår. "En triumf för Jöback!" skrev Aftonbladets recensent förra fredagen och gav albumet fyra plus.

- Det är som julafton, jag känner mig som ett litet barn. Nu har jag äntligen fått mitt erkännande som popkille, säger han när Aftonbladet träffar honom på ett soligt café.

"Fri, glad och hel"

Det strålar faktiskt lika mycket om honom som om den här majdagen. Och den där djupa glädjen som bubblar ur honom smittar av sig.

- Jag är så fri, glad och hel nu. Det tror jag speglas på plattan och det är nog därför folk gillar den så mycket.

- Det här är ett bokslut och början på något nytt. Jag vill vara personlig nu och det tror jag kommer fram bättre när jag sjunger på svenska. Jag som egentligen är en mussla har plötsligt vågat öppna mig och det känns så skönt.

Berättar öppet

Låtarna är skrivna av Mauro Scocco, Niclas Frisk, Andreas Mattson och Tomas Andersson Wij i nära samarbete med Peter Jöback själv. Här berättar han öppet om sin homosexualitet och den komplicerade relationen till sin pappa. Publiken får möta en både lättare och mer allvarlig Peter Jöback än tidigare. Samtidigt är han glad för att kritikerna inte satt allt ljus på hans person.

- Det är skönt att figuren Peter Jöback inte står i fokus. Recensenterna har verkligen lyssnat på musiken och det är så jag vill ha det. Det hade varit väldigt frustrerande om folk fortsatt stämpla mig som musikalkillen.

Peter Jöback är stolt över placeringen efter Agnetha Fältskog på albumlistan.

- Sist låg jag efter Madonna, minns han. Det är ju helt okej att bli slagen av dessa megastjärnor.

Nu ökar trycket

Med skivsuccén ökar nu trycket på en sommarturné.

- Jag kommer turnera på konserthus runt om i Sverige i höst men nu blir jag jättesugen på att åka ut i sommar också.

Planeringen är redan i full gång.

- Jag är bäst live när jag får möta publiken och jag tror att texterna kommer bli ännu starkare inför publik. Det vore inte fel att göra några enstaka gig i sommar. Vi ska jobba på det, lovar Peter Jöback.

Slog igenom stort med "Kristina från Duvemåla"

Karin Lindstedt