Lena Ph vaktas av över 2 000 poliser

Rekordhögt säkerhetspådrag under schlager-EM i Istanbul

1 av 3 | Foto: peter kjellerås
SKYDDAR MOT TERRORANGREPP Området kring arenan Abdi Ipekci där schlager-EM ska avgöras är extremt välbevakat. - Det här är nog den schlagertävling med det absolut största säkerhetspådrag jag sett, konstaterar Svante Stockselius.
NÖJE

ISTANBUL

Bombhundar, livvakter och 2 000 poliser.

Årets schlager-EM har det största säkerhetspådraget genom tävlingens historia.

- Vi hoppas vi kan avskräcka alla terrorister, säger Firat Kasapôglu, produktionsansvarig.

Det är första gången Turkiet anordnar ett schlager-EM. Och landet som hoppas på ett EU-medlemskap vill inte att något ska gå fel då musiktävlingen direktsänds över miljontals tv-apparater i Europa den 15 maj.

Att ta sig in i schlagerarenan Abdi Ipekci i Istanbul är därför lika omständligt som att besöka ett fängelse.

Bilar genomsöks

- Om terrorister skulle bestämma sig för att slå till mot schlager-EM vill vi göra det så svårt som möjligt, säger Firat Kasapôglu, produktionsansvarig.

Sammanlagt 2 000 poliser, civilpoliser, vakter och militärer jobbar med bevakningen av tävlingen. Bombhundar undersöker varje låda som tas in bakom scenen, och bilar genomsöks efter sprängladdningar och vapen.

- Det här är nog den schlagertävling med det absolut största säkerhetspådrag jag sett, konstaterar Svante Stockselius, EBU-chef och yttersta ansvarig för Schlager-EM.

Själv har han en livvakt som följer varje steg han tar.

- Det är inte så konstigt eftersom jag är ansvarig för tävlingen. Livvakterna byts ut varje dag och håller sig alltid på avstånd, säger han.

Lena Ph har livvakt

I dag anländer den svenska delegationen med Lena Philipsson och Orup i spetsen till Istanbul. För det svenska schlagerhoppet väntar egen livvakt och buss. Och hotell Polat där Lena ska bo är rena Fort Knox. Alla fordon genomsöks och i lobbyn väntar metalldetektorer.

Hotbilden är stor

Hotbilden mot Schlager-EM bedöms som stor av den turkiska polisen. I vintras skakades Istanbul av flera bombdåd som resulterade i dryga 60 människors död och 1 000 skadade.

Nyligen avslöjades en terrorgrupp som hade planerat slå till mot Natos toppmöte i Istanbul i juni.

Inga hot riktade mot den stundande schlagertävlingen har dock inkommit till de turkiska myndigheterna.

- Musiktävlingar brukar generellt sätt alltid gå fredligt till väga och vi är säkra på att fallet blir så även här, säger Firat Kasapôglu.

Linda Hjertén