Lena är hetare än en näve turkisk peppar

Per Bjurman rapporterar från schlagerstaden Istanbul

1 av 2
NÖJE

ISTANBUL

Hon har inte ens den uppkäftiga klänningen på sig.

Ändå raknar slokmustascherna på vakterna i Abdi Ipekci-stadion när Lena Philipsson går sin första match med det turkiska mikrofonstativet.

På lördag förför hon resten av Europa.

Jag vet inte om jag redan nu törs påstå att vårt hopp i Orienten vinner hela tävlingen. Den sortens chauvinism har straffat sig förr. Men det råder inga tvivel om att Lena från Vetlanda gör starkt intryck på omvärlden.

På grund av svåra förseningar i repetitionsschemat (så går det när inte Henrik von Zweigbergk får vara med...) tvingas hon visserligen göra sitt första framträdande i Abdi Ipekci-hallen först vid tiotiden på söndagskvällen och vid den tiden har merparten av de så kallade schlagerfansen dragit på officiell invigningsfest i centrala Istanbul.

De som är kvar får sig dock en åktur de inte glömmer i första taget. Framför allt några av de lokala vakterna blir påtaglig vimmelkantiga. En ser ut som han svalt en näve turkisk peppar när svenskan grenslar stativet första gången.

Och jag förstår precis. För det är som i Malmö och Stockholm i mars. Philipsson är lysande på scenen. Så säker, så självklar, så fulländad i sitt artisteri.

Att rapporterna om Tre Kronors första baljor mot Kanada börjar ramla in precis när hon sjungit första versen är en händelse som ser ut som en tanke.

Lena Philipsson är en sån som får den typen av saker att hända...

I dag bokar SVT Globen till våren 2005.

Det gör de rätt i.

På turkiska sedlar ser man fler nollor än under en hel "Fame Factory"-final.

Är, efter en tur till växlingskontoret, faktiskt miljardär.

Men så kostar wienerschnitzeln jag beställer till lunch sjutton miljoner också.

Med tanke på hur taxichaufförerna kör i Istanbul borde Turkiet vara framstående i både rally, formel 1, stock car och allmänt vansinne.

Reporter Lindberg surar över att det saknas bacon på hotellfrukosten och jag, som är en världsvan kille (häpp!), får förklara att människor i muslimska länder inte äter gris.

- Vilka svin, säger Lindberg.

Han är då väldigt rolig.

Böneutroparna - tolv poäng. De är klart bäst hittills.

Per Bjurman