Lena Ph tror på ”It hurts” inför finalen

På lördag avgörs schlaget om Istanbul

Foto: STEFAN MATTSSON
Lena Philipsson tror att "It hurts" har en god chans i finalen i Istanbul. Samtidigt tar hon inte ut någon seger i förskott : - Det är så många länder och kulturer som är med och det är svårt att veta hur vår låt uppfattas av dem. På lördag kväll vet vi hur det gick, säger hon.
NÖJE

På lördag kväll gäller det för Lena Philipsson. Då tävlar hon med låten "Det gör ont" i "Eurovision Song Contest 2004" i Istanbul.

- Det ska bli väldigt spännande att vara med, säger hon.

Sitt stora genombrott som sångerska fick Lena Philipsson i 1986 års melodifestival då hon ställde upp med låten "Kärleken är evig" och slutade på andra plats. Året efter tävlade hon med "Dansa i neon" som kom femma och 1987 kom hon tvåa igen, med "Om igen".

Hon har också medverkat med text och musik två gånger, först 1991 med "Tvillingsjäl" som Pernilla Wahlgren sjöng och 1999 då hon och Torgny Söderberg skrev låten "Det svär jag på" som framfördes av Arvingarna.

Förra året var Lena Philipsson gästprogramledare för en av deltävlingarna i Melodifestivalen, tillsammans med sångerskan Charlotte Nilsson Perrelli och tv-profilen Mark Levengood.

Och när hon i mitten av mars i år återigen klev upp på schlagerscenen blev det full pott, fjärde gången gillt kan man säga. Hon var en av artisterna som gick vidare från den fjärde och sista deltävlingen i Malmö till finalen i Globen den 20 mars som hon vann med låten "Det gör ont".

- Jag blev jätteglad. Jag hade ju försökt några gånger tidigare och det var så skönt att äntligen få vara etta, även om jag inte hade förväntat mig det när jag sade ja till att ställa upp, säger hon.

Vad betyder segern för dig?

- Just nu är det roligt att den här låten funkar så otroligt bra. Det ska bli spännande att göra en hel skiva tillsammans med Orup och det här har ju gett oss ett extremt bra utgångsläge. Samtidigt var det skönt att jag vann tävlingen till slut, så att jag inte behöver vara med igen om jag inte vill (skratt).

Över fyra miljoner människor såg Lena Philipsson ta hem segern i Melodifestivalen. På lördag kväll tar betydligt fler tv-tittare plats i tv-sofforna runt om i Europa för att se hennes och de tjugotre andra bidragen framföras i "Eurovision Song Contest 2004".

Tävlingen som avgörs i Istanbul i Turkiet direktsänds i SVT och programledare är Meltem Cumbul, turkisk tv-presentatör, skådespelerska och modell. Vid sin sida har hon Korhan Abay, som är något av en underhållningsikon i Turkiet och som har arbetat som skådespelare, författare, programledare och producent. Svensk kommentator är Pekka Heino som även hade samma uppgift i Dublin 1994, i Jerusalem 1999 och i Riga 2003.

- Jag ser det som min uppgift att guida tittarna, så de kan bilda sin egen uppfattning om låtarna och rösta därefter, säger han.

- Det är ju en väldigt blandad publik som tittar. Allt från de som bara ser ESC som en kul grej, underhållning för stunden, till de som tar tävlingen på blodigt allvar. Förhoppningsvis klarar jag balansgången dem emellan.

I "Eurovision Song Contest" sjunger Lena Philipsson sin låt på engelska, "It hurts". Och hon tror lika mycket på den nu som hon gjorde innan hon framförde den i Melodifestivalen.

- Orup skrev den engelska texten för att tag sedan och det känns bra. Om nu folk ska kunna förstå vad låten handlar om är det bättre att sjunga på engelska, säger hon.

Har du hört de andra låtarna?

- Ja, och det är ju väldigt många låtar som är med i år, 36 stycken. Men alla går ju inte till finalen på lördag utan tolv kommer att slås ut i semifinalen på onsdagen innan.

- Det är svårt att förstå en låt efter bara en lyssning, man vill höra den ett par gånger. Men om man ska gå efter det första omedelbara intrycket så tyckte både Orup och jag att den ryska tjejen hade en bra låt, den kändes intressant att se på scen. Sen var Norges ballad inte så dum och Englands låt var kul också.

Vad tror du om dina chanser?

- Det är omöjligt för mig att säga, men det är ju ändå en låt som känns väldigt komplett. Den innehåller väldigt mycket och tål att lyftas på många gånger, det tillsammans med framträdande och kläder gör att den håller en bra klass.

Vilken klänning ska du ha på dig på lördag?

- Det blir den rosa som jag hade i deltävlingen i Malmö, kanske med lite mer glitter på.

Och mikrofonstativet är med igen?

- Ja, det får också följa med till Istanbul.

Du har sagt att du inte vill vinna, varför inte?

- Det vore nog roligt för protokollets skull, men varken Orup eller jag är intresserade av en internationell karriär. Vi vill göra skivan och jobba vidare med andra projekt.

- Dessutom är det så många olika länder och kulturer som är med och det är svårt att veta hur vår låt uppfattas av dem. Kommer vi bland de tio första är jag väldigt nöjd, bara det inte går så illa att Sverige måste kvala in nästa år.

Vilka är dina egna schlagerfavoriter?

- "Bang en boomerang" med Svenne och Lotta. Men mitt första schlagerminne är när jag såg ABBA vinna finalen i Brighton med "Waterloo".

Marléne Hellman