”Svensk VM-hjälte räddade Lena Ph”

Per Bjurman rapporterar direkt från schlagerstaden Istanbul

NÖJE

ISTANBUL

Vi får tacka Kennet Andersson för att det inte gör ont på allvar just nu.

Utan ardennerhästen från Eskilstuna hade Lena Philipsson och hennes blågula entourage legat på sjukhus idag.

Foto: PETER KJELLERÅS
VM- hjälten Kennet Andersson.

Jag var själv inte med när den svenska delegationens buss här om kvällen brakade rakt in i huligankravallerna på Istanbuls gator, men La Björkman har berättat om hur en av de ledande krigarna från Fenerbacelägret, påfallande oresonlig i sin framtoning, kom ombord och krävde att få veta varifrån alla dess blekansikten härstammade.

Eftersom mannens huligankompisar precis börjat välta bilar framför bussen kan man föreställa sig att de i turkisk fotboll dåligt bevandrade schlagernördarna fick lite armsvett över tanken på vad fel svar skulle kunna innebära, men tack och lov sa de sanningen för så fort hårdingen fick klart för sig att han talade med svenskar sprack han upp i ett leende och sa:

- Ah, Kennet Andersson!

Sen var det klart, de svenska deltagarna i Eurovision Song Contest 2004 slapp få gruppspö.

Fantastiskt.

Kennet Andersson är, för den som till äventyrs inte vet det, en gänglig fotbollsspelare från Eskilstuna som i hög grad bidrog till att Sverige tog sitt gloriösa brons i USA-VM 1994 och sen avslutade sin karriär med några bejub-lade år i just Fenerbace.

Själv har jag alltid sagt:

When in trouble - luta dig mot Eskilstunabor.

För övrigt har det i svensk press rått viss förvirring kring vad som verkligen hände under söndagskvällen.

Så här var det:

Fenerbace, ett av de klassiska arbetarlagen i Istanbul, säkrade under kvällen seriesegern i turkiska ligan efter en stor bortaseger. Därför strömmade fansen ut på gatorna för att fira. Detta uppfattade naturligtvis ärkerivalerna i Galatasaray som högst oförskämt. Så även de fansen strömmade ut på gatorna och sen började kombattanterna, som det heter på huliganspråk, dansa.

Men tack vare "Kneten" slapp Lena Philpsson alltså bli uppbjuden.

I morgon sjösätts svenske EBU-basen Svante Stockselius nästa stora schlagerexperiment.

22 länder - de som placerade sig bland de tio sämsta i Riga, de som fick stå över i Riga på grund av för dassigt resultat i Tallinn samt en serie nya deltagare - gör upp om tio finalplatser i en så kallad semifinal.

SVT sänder och ni kan telefonrösta som vanligt.

Upplägget känns något märkligt, men gamle sportjournalisten "Stocken" vet hur man skapar dramatik och brukar få rätt. Det var till exempel han som införde deltävlingarna i den svenska melodifestivalen, de som givit tävlingen dess nya, höga status.

Grekland och Ukraina finns för övrigt bland de tio som går vidare - annars simmar jag över Bosporen.

Folk tror jag har en stopp-skylt med mig på gatorna - vilket med tanke på den vanvettiga trafiken inte alls vore orimligt. Men det är bara Linda H som legat vid poolen lite för länge och nu matchar såsen de häller på den utmärkta kebaben i stånden utanför presstältet.

Samma Linda H stod för onsdagens hjälteinsats när hon hade den oerhörda fräckheten att ställa en kritisk fråga på Belgiens presskonferens.

Schlagerfjollorna, som skandalöst nog tillåts förvandla EBU:s presskonferenser till pajasartade fanklubbmöten, blev vansinniga och applåderade ivrigt när Linda fick ett fräsande till svar.

Linda väntade iskallt ut applåderna. Sen ställde hon nästa kritiska fråga.

Vi älskar vår Linda.

Lena Philipsson - femstjärnig även vid måndagskvällens rep.

Per Bjurman