De gick vidare till finalen i schlager-EM

Favoriterna höll – men den svenske finländaren föll

Foto: AFP
Ukrainas Ruslana får finna sig i ett visst favoritskap även i finalen.
NÖJE

I kväll avgjordes semifinalen i schlager-EM i Istanbul.

22 länder gjorde upp om tio platser i den stora finalen på lördag.

Här är Lena Philipssons nya konkurrenter:

Foto: AFP
Sverigefödde finländaren Jari Sillanpää kom bara på 14:e plats.

Serbien-Montenegro, Malta, Nederländerna, Albanien, Ukraina, Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Makedonien, Grekland och Cypern.

Dessa länder tog sig vidare till finalen – vilket bland andra Finland och Danmark misslyckades med.

Den Sverigefödde finländaren Jari Sillanpää slogs ut i semifinalen. Han kom bara på 14:e plats. Den finske tangokungen kom bara på 14:e plats med sin låt Takes 2 to tango. Han är född i Ludvika och har bott större delen av sitt vuxna liv i Luleå.

Favoriterna gick vidare

De tre stora förhandsfavoriterna i semifinalens startfält, Ukrainas Ruslana, Cyperns Lisa Andreas och Grekland Sakis Rouvas tog sig till final, liksom fyra av fem före detta jugoslaviska republiker.

Sverige är sedan tidigare direktkvalificerat för finalen på lördag, så Lena Philipsson kunde i lugn och ro sitta på läktaren i Abdi Ipekçi-hallen och följa dramatiken.

Tidigare under dagen kunde hon även göra en sightseeingtripp i Istanbul i stället för att repetera i hallen och våndas inför finalen.

Abba hyllades

Men det fanns ändå svenskintresse i semifinalen. För att hylla Abba som firade 30-årsjubileumet av schlagersegern i Brighton 1974 visades en nygjord video av svenske regissören Calle Åstrand där Abborna framträdde både i mänsklig form och som marionettdockor.

Med i videon, som visades för en tv-publik på uppskattningsvis 100 miljoner människor över hela Europa, var också en lång rad svenska skådespelare. Bland annat Loa Falkman, Michael Nyqvist och Robert Gustafsson.

Det var första gången i schlagerhistorien en semifinal arrangerades i Eurovision song contest. Anledningen till nyordningen är att EBU, den europeiska radio- och tv-unionen, ska kunna ge plats åt så många länder som möjligt. Hela 36 bidrag var anmälda till årets tävling.

Ukraina publikfavorit

De tio semifinalisternas inbördes placering avslöjades inte. Detta för att resultatet inte skulle påverka de som röstar i lördagens final. Så i stället för den sedvanliga röstrapporteringen från de olika länderna fick programledarna sprätta tio kuvert i slumpmässig ordning med de kvalificerade bidragen.

Men av publikens reaktioner i semifinalen att döma är det uppenbart att Ukrainas Ruslana och Grekland Savis Rouvas får finna sig i ett visst favoritskap även i finalen.

14 bidrag är direktkvalificerade till finalen. Förutom Sverige även Spanien, Österrike, Norge, Frankrike, Tyskland, Belgien, Ryssland, Island, Irland, Polen, Storbritannien, Turkiet och Rumänien.

Finalen avgörs på lördag och direktsänds i SVT1 med start klockan 21.

Startordningen i schlagerfinalen

Här är startordningen i lördagens final i schlager-EM, som fastställdes efter onsdagens semifinal.

Mikael Forsell/TT Spektra