En mix av sex och rock 'n' roll

Lena Ph om singellivet och mikronfonsex

NÖJE
Foto: stefan mattson
Heja Lena, vi håller på dig.

- Jag önskar att jag kunde vara likadan på krogen och bara släppa loss och dansa på bardisken, säger hon.

Det gör ont i Lenas mobiltelefon.

Det gör ont i hennes bil.

Överallt finns den. Inte bara en stund på natten. Låten med stort L.

Fast nu i något förändrad form i Lena Philipssons sinne.

"Det gör ont" är för tillfället död. Nu är det "It hurts" som gäller.

- Jag lyssnar på den engelska versionen så mycket jag kan, bland annat varje morgon i bilen när jag kör barnen till dagis och skola. Den måste hamna i ryggmärgen, den är ju lite bökig, säger Lena Philipsson när Puls möter henne några veckor före avresan till Istanbul och Eurovision Song Contest.

Ni vet bakgrunden. Efter två andraplatser och en femteplats ställde Lena överraskande upp i Melodifestivalen igen.

Den här gången med ett gäng ess i rockärmen.

Det ena var Orup - den gamle popstjärnan gone hitmakare.

Det andra var en minimal klänning och det tredje en scenshow som fick 90 procent av Sveriges män att önska att de fötts som mikrofonstativ.

Redan flera dagar före deltävlingen i Malmö fylldes tidningarna av rubriker som "SEXCHOCK" och "MIKROFONSEX".

Lena blev rätt chockad av uppmärksamheten.

- Jag kände mig lite fånig när det blev såna skriverier innan folk sett mig göra låten. Vad skulle de tro? Man ser framför sig att jag skulle ligga och gnida mig på scenen, det låter ju så. Men numret i sig är ju inte så farligt, det är rätt oförargliga rörelser.

Att rörelserna med mikrofonstativet ändå anspelar på sex hymlar inte Lena med. Men framför allt något annat.

- Mikrofonstativ för mig symboliserar rock"n"roll, en scengrej som är lite sexig också. En balans mellan sex och rock"n"roll, helt enkelt. Samtidigt är Melodifestivalen väldigt snäll, så det går ju inte att vara vulgär. Och det vill jag absolut inte vara heller.

Sedan vinsten i Globen har Lena finslipat den redan nu så legendariska scenshowen som är skapad av koreografen Hans Marklund.

Sanningen är att Lena egentligen ville göra den ännu sexigare - men att Marklund fick sätta p för hennes lite för vilda idéer.

- Ja, han stoppade några moment som var för mycket. Jag sa: "Ska man inte vara framåt gränsle någon gång?". "Nej absolut inte, det räcker med bakåt", sa han. Och det märkte man ju sen - det räckte verkligen, säger Lena och skrattar.

För en utomstående som sett Lenas framträdande i Melodifestivalen kan det vara svårt att förstå att Lena är en helt annan person privat.

Hon är egentligen en rätt blyg och reserverad person som gärna håller sig så långt ifrån rampljuset som möjligt.

- En del personer är så utåtriktade dygnet runt att jag inte fattar inte hur de orkar. Jag har inget behov av att synas privat, det får jag utlopp för på scen. Jag kan vara ganska ohämmad och orädd på scenen, men annars är jag inte en sån som ställer mig på en bardisk och kör loss. Jag ställer mig i hörnet i stället.

Men du kan släppa loss ordentligt på dansgolvet?

- Hela min uppväxt har jag gått på disko, jag har alltid älskat att dansa. Visst kan jag ta plats på dansgolvet men jag ber inte alla att flytta på sig. Jag dansar bland alla andra bara.

Finns det något som du önskar att du skulle våga göra?

- Ibland känner jag att man kanske borde dansa på bardisken någon gång. Att bara släppa loss även på krogen. Men det är inte jag.

Ingen har väl undgått att du är singel. Hur blir du bemött av killar när du är på krogen?

- Kommer en kille fram och säger "Är det du som är Lena Philipsson?" så brukar svara nej. På pin kiv, liksom. Jag menar, vad ska jag säga? Det är svårt att fortsätta samtalet därefter. Ribban är lagd: du är kändis och jag är en beundrare. Det blir fel från början. Det är svårt när alla vet så mycket om mig och jag inte vet något om killen.

Vågar killar ragga på dig?

- Nja. Fulla killar går ju bort. Men om någon säger att jag är bra eller snygg så är det klart att jag blir glad. Jag är ju tjej och kan så klart ta emot och bli glad av komplimanger.

Skulle det vara lättare att träffa någon i branschen eller någon annan kändis?

- Ja, då är det lite enklare. Jag vill ju inte ha någon som bara är imponerad av kändisskapet. Med en kollega är det i alla fall på lika villkor. Och båda är lika l i t e intresserade av att något ska komma ut. Och om det är en vän till någon jag känner vet jag i alla fall att han inte är ett psycho.

Vad är det absolut bästa med singellivet?

- Att inte behöva ta hänsyn till en partner. Just nu är det underbart att få bete mig precis som jag vill. Jag behöver inte känna att någon sitter och väntar på att jag ska komma hem. Jag har barnen halva tiden (hon har delad vårdnad med ex-maken Måns Herngren, red:s anm) och när jag inte har det är det underbart att bara vara fri.

Ett krav för att Lena över huvud taget skulle vara med i Melodifestivalen var att det skulle ingå i en större satsning.

Och Lena har lärt sig att få som hon vill.

I höst kommer också ett album med svenska låtar signerade Orup.

Det var ett tag sen du släppte en popplatta. Vilka tror du köper skivan, vilken målgrupp är den riktad till?

- Alla egentligen. Men många tjejer jag känner i min ålder säger: "Åh vad roligt, jag ser fram emot din skiva så vi kan sitta och sjunga med på förfesterna". Så framför allt i min ålder. Men i och med vi vann Melodifestivalen fick vi plötsligt en otrolig bredd. Nu är ju alla barnen med också.

Och "Det gör ont" ligger etta på flera listor?

- Ja. Jag har ju aldrig legat etta förut. Förr har jag varit tvåa på Tracks och i Melodifestivalen. Men aldrig etta. Och så nu ligger jag etta överallt. Men det är ju underbart att det kan komma nu. Kan det bli bättre?

Namn: Maria Magdalena Philipsson. Född: 19 januari 1966. Familj: Barnen Noa Månfare och Saga, med ex-maken Måns Herngren. Utbildning: Fyraårig teknisk på gymnasiet, gick ut med 4,2. Schlagerfakta: Deltog med "Kärleken är evig" (1986), "Dansa i neon" (1987), "Om igen" (1988) och nu med "Det gör ont". Kuriosa: Tackade nej till att göra en duett med Michael Bolton på 80-talet.

"Visst kan jag ta plats på dansgolvet men jag ber inte att alla ska flytta på sig."

Bildextra

ARKIV: LENA PHILIPSSON

Klas Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM