”Alla måste kontrolleras”

Experterna rasar efter Aftonbladets avslöjande om den dåliga säkerheten

1 av 4 | Foto: PETER KJELLERÅS
enorma brister Flera säkerhetsexperter är i dag upprörda sedan Aftonbladet avslöjat de dåliga kontrollerna vid schlager-EM. - Det finns ingen ursäkt, det måste finnas en totalt tillsluten säkerhetsnivå, säger Magnus Ranstorp, professor i terrorism.
NÖJE

STOCKHOLM/ISTANBUL

Säkerhetsbluffen i schlager-EM får stark kritik.

Efter Aftonbladets granskning fördömer experterna den bristfälliga säkerheten.

- Det här ska inte kunna få hända, säger terroristexperten Magnus Ranstorp.

Säkerhetspådraget kring årets schlager-EM i Istanbul sägs vara rekordstort.

2 000 poliser, civilpoliser, vakter och militärer finns enligt uppgift på plats för att stå emot hotet om en terrorattack.

Ändå är bristerna enorma. Aftonbladets reporter kunde vid upprepade tillfällen traska rakt in på det officiella artisthotellet - där bevakningen sägs vara särskilt stor - utan ackreditering och med en stor väska i handen.

Ingen ingrep, trots att metalldetektorn vid entrén slagit larm.

Händelsen får nu stark kritik från ledande säkerhetsexperter.

- Det är uppseendeväckande. Det är absolut olämpligt att vem som helst bara kan gå rätt in på hotellet, säger Lennart Ädel, chef för Securitas personskyddsenhet.

Securitas är godkänt av Rikspolisstyrelsen och är det största auktoriserade företaget i Sverige som jobbar med personskydd.

Är det här godkänd säkerhet?

- Självklart är det inte det. Det är en självklarhet att inte släppa förbi någon man inte kontrollerat, säger Ädel.

”Ingen ursäkt”

Och kritiken kommer från flera håll.

Magnus Ranstorp, professor i terrorism vid S:t Andrews universitet i Skottland, menar att säkerhetsbristen är oförlåtlig.

- Det finns ingen ursäkt. Det måste finnas en totalt tillsluten säkerhetsnivå, alla väskor måste kollas, säger Magnus Ranstorp.

Han menar att säkerheten skall vara likvärdig den på en flygplats.

Medger brister

- När det då är så här lätt att komma in med en väska på ryggen så spolieras ju alla förberedelser. Det är oförsvarbart. Det ska inte kunna få ske på ett så här stort evenemang.

Svante Stockselius, högste ansvarige för schlager-EM, menade i gårdagens tidning att han litade på att den turkiska polisen hade full kontroll på situationen. Men nu medger han att det kan finnas brister.

- Det finns kanske anledning att titta på det här. Men ingen delegation har framfört klagomål och därför har det ännu inte lett till någon formell utredning. Men nu kan det bli aktuellt att ta upp frågan, säger Stockselius.

Tidigare artikel

Klas Lindberg, BJörn Solfors