Rösta på din favorit

Slussarna öppna - i 10 minuter

NÖJE

ISTANBUL

I kväll är det dags för hela Europa att rösta fram schlagervinnaren 2004.

Klockan 22.38 står det svenska schlagerhoppet Lena Philipsson på scenen i Istanbul.

24 länder tävlar i kväll i Eurovisions- schlagerfestivalen. Programmet direktsänds till 300 miljoner tv-apparater i Europa och pågår i timmarna tre.

I Sverige startar sändningen på SVT 1 klockan 21.00 och programmet inleds med förra årets vinnare Sertab Erener. Tre timmar och tio minuter senare koras vinnaren.

Men för dem som inte orkar se hela sändningen finns det några viktiga hålltider att passa.

Först och främst klockan 22.38.

Då går Lena Philipsson som sista tävlande på scenen i schlagerarenan.

När alla bidrag har framförts öppnar telefonslussarna och förblir öppna i tio minuter. Du röstar på det bidrag du tycker är bäst och sedan räknas rösterna ihop i varje land. De enskilda länderna delar sedan ut sex, åtta, tio och tolv poäng.

23.02 börjar de olika ländernas röster att redovisas och klockan fem i midnatt är det Sveriges tur att meddela hur svenska folket röstat. Fem minuter senare är röstningen avklarad och en vinnare koras.

Att rösta kostar 5 kronor och 70 öre - varav hela överskottet tillfaller EBU. Du kan ringa hur många gånger du vill men är du inom Sveriges gränser kan du inte rösta på Lena Philipsson.

Programledare i Istanbul är Meltem Cumbul, framgångsrik turkisk tv-presentatör, skådespelerska och modell och Korhan Abay, en underhållningsikon i Turkiet som arbetat som skådespelare, författare, programledare och producent.

Svensk kommentator är Pekka Heino.

Linda Hjertén