"De hade nazisymboler på jackorna"

1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Tittare upprörda Efter österrikiska Tie Breaks framträdande hörde flera tittare av sig till Aftonbladet och påpekade att den österrikiska trion bar naziymboler på sina jackor.
NÖJE

Artisterna i Tie Break från Österrike bar odalrunan på sina jackor.

En av de mest spridda symbolerna i den nazistiska rörelsen.

- Riksfronten hade den som partisymbol under en period, säger Stieg Larsson på tidningen Expo.

Österrikiska Tie Break lyckades inte göra något större intryck på scenen i Istanbul - åtminstone inte musikaliskt.

Men efter deras framträdande hörde flera tittare av sig till Aftonbladet och påpekade att den österrikiska trion bar naziymboler på sina jackor.

Den så kallade odalrunan användes flitigt av nazisterna i Tyskland under 1930-talet.

Nazisterna använde den som symbol för det tyska uttrycket "Blot und boden" ("blod och jord") - tron på att jorden har ett själsligt samband med folket som lever där.

Använd av flera grupper

Stieg Larsson, nazistkännare och chefredaktör för tidningen Expo, berättar att odalrunan var nazistgruppen Riksfrontens partisymbol under en tid.

- Men odalrunan har använts av fler nazigrupper än så, säger han.

Stieg Larsson vill dock inte dra några slutsatser om hur Tie Break har resonerat när de har smyckat sina scenkläder med odalrunan.

- Nazister har kört med alla möjliga typer av symboler. Det behöver inte betyda att de som har de här symbolerna på sig är nazister. Det är möjligt att de är inne på vikingamytologi eller något liknande. Det går inte att dra någon klar och enkel slutsats.

Svante Stockselius, högste chef för schlager-EM, blir förvånad över att tittare har reagerat på Tie Breaks symboler.

- Jag har inte haft koll på det här och jag har inte hört några reaktioner. Du är den första som nämner ordet odalruna för mig i hela mitt liv. Jag vet inte vad det är.

Fredrik Svedjetun