”Jag var aldrig där för Nicole”

Lionel Richie tar på sig skulden för dotterns heroinmissbruk

NÖJE

Dottern Nicole anklagar honom för sitt heroinmissbruk.

Nu talar världsstjärnan Lionel Richie ut i Aftonbladet.

Om sin skuld.

– Jag var aldrig där för Nicole, säger han.

Foto: Keith Hammett
ångerfull förälder Lionel Richie säger att han anklagar sig själv för han upptäckte dotterns problem för sent. – När jag växte upp i Alabama hade man hela stans ögon på sig. I Hollywood är det ingen som skvallrar om ens barn gör något dumt, säger han.

Hotellkorridoren luktar billig cigarr.

I en av sviterna svär Lionel Richie över att det inte finns socker till kaffet.

Där sitter inte bara en man med en ny skiva.

Där sitter också en man som några dagar tidigare har beskyllts för att till stor del ha orsakat sin dotters svåra drogmissbruk.

Lionel ler ansträngt.

Talade ut i tv-show

– Jag har klandrat mig själv fruktansvärt mycket. Jag har fortfarande svårt att inse att jag inte upptäckte hennes problem tidigare, säger han till Aftonbladet.

Det var hos Oprah Winfrey hans 22-åriga dotter Nicole – känd från såpan ”The Simple Life” – berättade om sitt svåra drogmissbruk.

– Jag kände mig övergiven av pappa, sa Nicole inför miljontals tittare.

Lionel Richie förstår anklagelserna.

– Jag var aldrig där för henne. När jag åkte ut på turné gjorde jag det för att jag ville ge Nicole det jag själv aldrig fick som ung. Men hon ville inte ha något. Allt hon ville ha var mig.

Nicole började nyttja kokain som 13-åring – innan hon gick över till heroin.

– Jag har själv testat allt, säger Lionel. På 60-talet älskade jag allt som fick mig att gå ned i varv. Men jag fastnade aldrig.

Det gjorde Nicole.

När pappa Lionel upptäckte hennes missbruk var det redan för sent.

Kraschade med bilen

– Först blev jag arg. Sedan insåg jag att det handlade om droger. Been there, done that. Då insåg jag att hon var tvungen att slå i botten.

Varför var hon tvungen att slå i botten?

– Jag hade kunnat låsa in henne på sitt rum – men då hade hon gjort saker bakom min rygg. Jag var tvungen att stå vid sidan om och se när min dotter slog i botten. Det var jobbigt, men nödvändigt.

Hur slog hon i botten?

– Hon var med i en bilolycka. Det skrämde henne enormt mycket. Då kom hon till mig och sa: ”Pappa, jag har problem, kan du hjälpa mig?”.

Känsligt ämne

Han blir tyst.

Huvudet har han begravt i händerna. Nicoles missbruk är känsligt.

– Jag brukar skratta åt att det där programmet heter ”Simple Life”, säger han efter en stund. Du vet, det finns verkligen inget med Nicole som är enkelt...

Ronnie Sandahl