Överväldigande Metallica!

56 000 såg Metallica på Ullevi i kväll

1 av 4 | Foto: Anders Wejrot / SCANPIX
Metallicas James Hetfield och Kirk Hammett rockar loss på Ullevis scen i Göteborg.
NÖJE

Från det tidiga 1980-talets nyskapande hårdmangel, med en liten hängiven beundrarskara, till arenarock av det större formatet.

Hårdrockbandet Metallica lockade publiksiffror i klass med Bruce Springsteens till pingstdagens spelning på Ullevi i Göteborg.

De omkring 56 000 i publiken fick se allt från 20 år gamla metal-klassiker till färskare nummer från senaste albumet St Anger.

Aftonbladets Mattias Kling var lyrisk efter konserten.

-Det var det mest överväldigande jag sett på länge, som en Iron Maidenkonsert upphöjt till tio.

Stor och bra publik

Den höga publiksiffran utklassar tidigare Ullevi-artister som exempelvis Michael Jackson och de Tre Tenorerna. Ingen av dem lyckades samla över 50 000 när det begav sig.

Och jämfört med Uefa-cupfinalen i fotboll, som spelades på samma arena för drygt en vecka sedan, såg ungefär 15 000 fler Metallica.

-Publiken var väldigt bra, det är ju så mycket i stämningen där. Publiken gör ju stämningen.

-På slutet var bandet helt saliga, de stod på scenen och bara slickade i sig, säger Mattias Kling.

Började tidigt

Vid 17-tiden började insläppet till det första förbandet, och de 50–100 personer som sedan i torsdags övernattat utanför grindarna släpptes in först.

Tack vare den höga volymen kunde många utan biljett ta del av arenaöset från ”Snikens kulle”. I backarna upp till stadsdelen Lunden och vid Valhalla var det många som avnjöt hårdrocks-picknick i gräset.

Lugnt på stan

– Men det här har ju inte alls samma förtecken som exempelvis en stor fotbollsmatch, och vår insats är betydligt mer blygsam, sade Roy Ljungqvist vid Göteborgspolisens stab till TT.

Strax efter klockan 23-tiden klingade det sista ackordet av och en ganska mör publik började bege sig av från Ullevi.

Bra dagsform

- Jag såg ju dem i onsdags i Köpenhamn och de var inte dåliga då men det märktes nu att de kommit några spelningar in i turnén. De ser vansinnigt taggade ut, de agerar med mycket pondus på scen, säger Mattias Kling.

Jonas Vesterdahl, Carl-Johan Lejland/TT