”Jag är riktigt dålig på att sjunga”

Läs hela chatt-
sammandraget med Idol-juryn

NÖJE
Foto: TV4
Peter Swartling och Daniel Beitholtz

Daniel Breitholtz säger: Hallå alla, nu är jag redo att ta emot frågor.

reloo säger: Varför räcker det inte med att säga "du sjöng tyvärr inte tillräckligt bra", "Det finns ingen ledig plats åt dig". Folk mår inte bra ens av att se elakheter på TV.

Daniel Breitholtz säger: Mängder av de sökande vi tittat på har haft eller har fortfarande sångpedagoger som varje vecka tar betalt för att ta emot och "hjälpa" dessa sökande till bättre sång. Att vi då uppriktigt talar om för dessa sökande att vi tycker detta är fel och att de inte bör fortsätta sjunga (och således betala dyra "sångpedagorer") om deras mål är att bli popstjärnor tycker jag snarare är rätt. Självklart kan sanningen göra ont ibland, speciellt om man får förklarat för sig att ens dröm inte stämmer överens med verkligheten.

Cassy säger: Har ni tänkt på hur ni hade känt er om nån hade sagt så till er? För ni är verkligen inte schyssta i programmet.

Daniel Breitholtz säger: hallå Cassy, jag hade själv aldrig utsatt mig för en liknande situation. Först och främst för att jag inte har samma mål och drömmar... men även då jag faktiskt någonstans vet att jag inte har det som krävs för att lyckas som popstjärna. Människor saknar ibland självinsikt tyvärr.

Marie säger: hej juryn, jag tycker inte att ni är värda all kritik ni fått utstå i media det senaste. Tänker ni tona ner er lite efter alla klagomål? Mvh Marie Göteborg

Daniel Breitholtz säger: Hallå Marie,

Vi har sagt från början, sinsemellan i juryn, att vi skall vara ärliga i vår bedömning för en gångs skull. Vi skall inte dalta med folk och sätta falska förhoppningar i dem utan säga vad vi tycker... å det kommer vi fortsätta med.

PeterPan säger: Hejsan Juryn!, tycker ni gör ett strålande jobb och att programmet inte skulle vara lika kul utan era roliga kommentarer som kan vara lite småtaskiga ibland,men vadå, thats life!. ni ska ju vara ärliga och inte ljuga eller hur!.. tycker snacket om att ni förnedrar å sånt shit, skitsnack!. dom som är med vetmycket väl vad som väntar, keep going! åså en liten fråga: vilken stad fick ni mest napp på?.. //PeterPan

Daniel Breitholtz säger: PeterPan, Kul å höra att du tycker att det är bra. Överaskande nog hittade vi talanger i alla städerna och jag har faktiskt inga bra stalltips på från vilken av städerna vinnaren kommer komma. Stockholm har ett par heta kandidater och jag kan rekommendera att du tittar ikväll då man får se några av dem.

mia säger: Hej! Jag förstår om ni blir urlessa på alla talanglösa, men sedan när då är det ok att behandla unga människor i en så utsatt position så respektlöst som ni gör?

Daniel Breitholtz säger: mia, om jag har drömt hela livet om att spela NHL hockey och skulle gå på en NHL audition inför 4 NHL coacher så skulle inte de säga: "Gud va bra Daniel. Du är 26 å kan inte åka skridskor. Fortsätt kämpa 10 år till så kommer du åxå spela NHL"... De skulle säga: Du kommer aldrig spela NHL. Vi i juryn gör exakt samma sak. Man får inte heller glömma bort att vi inte söker personer som skall gå på en skola i 9 månader innan de ska bli klara artister... våra sökande måste vara redo om 2 veckor att stå inför 2 miljoner tittare i direktsändning. Det medför att vi måste ha höga krav på de sökande.

janne säger: I vilken stad sjöng de sämst?

Daniel Breitholtz säger: Janne, jag tycker Umeå var svagast på talanger... men vi såg fruktansvärt många dåliga sångare i Stockholm.

Ni gör alla en tjänst när ni är ärliga! säger: Gurkan : jag tycker ni gör ett strålande jobb!!! Ni är ärliga mot alla! Men hur mkt går ni på utseendet?

Daniel Breitholtz säger: Vi letar, tvärt emot vad en del media försöker göra gällande, inte efter ett "perfekt utseende". Vi letar snarare efter någon med ett unikt uttryck. Stefan Sundström å Håkan Hellström är ju inga tekniskt fulländade sångare... men de än ända BRA SÅNGARE eftersom de uttrycker något. Vi letaqr efter någon med uttryck. Någon med "det"... det där man inte kan sätta fingret riktigt på vad det är... men det som gör att man inte kan sluta lyssna/titta på artisten.

maggan säger: Får ni lön efter antalet kränkningar ?

Daniel Breitholtz säger: maggan, hehe nej.

janne säger: Hur länge kommer programmet sändas varje dag?

Daniel Breitholtz säger: Nästa vecka inleds nsta fas av tävlingen. Då ska 40 bli 10 och då är det svenska folket som avgör vilka som skall gå vidare. Efter nästa vecka går programmet över till en renodlad musiktävling som kommer sändas direkt en gång i veckan.

Idolen* säger: Tjena Juryn ! Spelar det någon roll vilket kön vinnaren av "Idol" har? Vilken musik vill ni höra av en vinnare?

Daniel Breitholtz säger: Idolen, Det spelar för mig ingen roll vilket kön vinnaren har. Jag vill höra musik som svenska folket vill ha.

Sandstorm säger: Har du fått ågren efteråt du sagt vad du tycker om personen som precis har sjungit och tänk.. shit det där borde jag kanske inte sagt??

Daniel Breitholtz säger: Sandstorm, befogad fråga men jag måste nog göra dig besviken och ärligt svara: Nej det har jag inte.

karin-j.28 säger: Daniel. Hur länge har du jobbat på skivbolag?

Daniel Breitholtz säger: Sedan jag var 18. Nu är jag 26... 8 år.

a säger: Era kommentarer liknar de från Pop Idol i England och USA. Har ni nån form av manus?

Daniel Breitholtz säger: Nej, absolut inte. För att detta skall vara trovärdigt är det en förutsättning att reaktionerna från oss blir genuina och spontana.

sandra säger: ska alla deltagare bo tillsammans som i fame factory?

Daniel Breitholtz säger: Nej, den här gången slipper vi se människor i en dokusåpa. (skönt!) detta är en renodlad musiktävling och de tävlande komemr inte följas när de går på toaletten eller bråkar eller... ja, allt det man normalt ser i såpor.

anre säger: kommer ni bara vara med som jury i uttagningarna, eller kommer ni vara med i alla avsnitt?

Daniel Breitholtz säger: hallå anre, vi kommer vara med hela tiden. Juryns beslutanderätt försvinner dock efter vi har tagit ut de sista 40. Därefter kommer vi endast medverka genom att ge kommentarer. Beslutranderätten överförs då till svenska folket som får rösta.

Magnum säger: Daniel, händer det att ni är riktigt, riktigt oense om en audition, ni i juryn, någon gång, som inte visas?

Daniel Breitholtz säger: Magnum. Jorå, vi är oense ibland. Det har vi ju redan kunnat se lite i de avsnitten som varit. Fortsätt kolla så kommer du se att det är fler gånger det händer. (Det är inte alltid lätt att sitta bredvid Kishti =) )

Kicki säger: Daniel, dina kommentarer tillhör de snällaste. Är du mesigare än tex Swartling?

Daniel Breitholtz säger: Kicki. Jag har inte tänkt på det faktiskt. Säger du att jag är snällare än Swartling är jag väl det. hehe... Jag försöker bara vara ärlig hela tiden.

Cludden säger: Hur sjunger du själv?

Daniel Breitholtz säger: Cludden, Jag kan hålla ton, om tonarten är snäll... hehe... men det är garanterat ingen större kulturell upplevelse att höra mig sjunga. Tro mig ! =)

Daniel Breitholtz säger: Tack alla. Jag rekommenderar er att kolla kvällens program från Stockholm. Må gott !

Peter Swartling säger: Hej, nu är jag här.

Sofia. säger: Hej Juryn. jag tycker ni är kanon, för vissa kan inte sjunga, men ibland kan ni vara lite för taskiga, varför kan inte ni sjunga i tven så får vi dömma er ?

Peter Swartling säger: Det är en rolig idé. Du får skriva till TV4 och fråga dem.

caprinhia säger: Njuter du av att såra folk?

Peter Swartling säger: Min uppgift är att vara rak och ärlig och hård. Vi ska hitta någon som är färdigt att stå på scen nu. Inte om två år. Jag är inte ute efter att såra någon enskild individ.

Erik21 säger: Tjena Swartling! Alltså, era kommentarer får hela svenska folket att skratta! Tack! Så grymt o se, det är ju nästan som en komedifilm ibland! hahaha.. tack för underhållningen! Bra att ni säger vad ni tycker, det är för lite sånt i vårat land! Frågan: Känner ni inte lite dumma när ni inte kan hålla er för skratt utan sitter med ett papper framför ansiktet? hahhaha... Ha}de!

Peter Swartling säger: Tack. Kul att få lite positiv kritik också. Som ni alla säkert har märkt så är det svårt att hålla sig för skratt ibland.

kalle säger: varför kan ni inte bara säga "nej du har inte talang", vissa har faktiskt blivit rejält sårade

Peter Swartling säger: Vi säger det många gånger. Men hur kul skulle det vara för dig att titta på 500 personer på tv när vi bara säger nej tack, nästa.

Kicki säger: Peter, du är extremt taskig i tv. Hur taskig/rak/hård är du privat, som person, när du inte jobbar?

Peter Swartling säger: Jag ser mig själv som en varm och omtänksam person, vilket återspeglas i väldigt många av mina kommentarer. Tänk på att TV4 klipper ihop allt som vi säger så att det ska bli underhållande TV.

minna82 säger: kan ni själv sjunga?

Peter Swartling säger: Nej. Jag är RIKTIGT dålig...

jennze säger: peter har du sagt något som du ångrar , något riktigt taskigt och onödigt?

Peter Swartling säger: Det har jag gjort många gånger i mitt liv.

Annakarin29 säger: Har ni lyckats hitta några stjärnor tror ni?

Peter Swartling säger: Ja, flera.

kalle säger: Vem av er 4 i juryn tycker du är hårdast?

Peter Swartling säger: Vi har alla våra stunder...

gustav säger: Peter! Samarbetar du med Robyn fortfarande? Du upptäckte ju henne tillsammans med Meja

Peter Swartling säger: Nej, jag och Robyn är bara vänner privat nu för tiden.

KanINTEsjunga säger: Vem har Sveriges bästa röst?

Peter Swartling säger: En av tjejerna i tävlingen...

Bildoktorn säger: Varför kommer människor till er och provsjunger när dom inte kan sjunga för 5 öre?

Peter Swartling säger: Det undrar jag med.

säger: Tycker nog att ni kunde vara lite mer försiktiga i kommentarerna när det gäller folk som är runt 16 år gamla, det är jobbigt nog att vara i den åldern utan att förnedras i tv. Det är kul med musik och talangjakter men det kunde kanske vara en idé att inte visa audition-processen, det blir lite förnedringstv av det hela. Det verkar ju bara som de sämsta och de bästa deltagarna visas. Ett vinnande koncept för att få höga tittarsiffror säkert, men tycker du att det är moraliskt försvarbart?

Peter Swartling säger: Det är som du säger, men vi kan inte styra vilka som kommer dit. Alla har fått reda på att de kommer att få en hård bedömning innan de kommer in till oss. Och vi kan inte särskilja folk i vår bedömning vare sig de är 16 eller 38. Målet är detsamma – att hitta en superstjärna av internationell klass. Om du är så känslig, gå inte dit.

anre säger: Hej peter! vilket är bäst, en som sjunger kanonbra men är halvsnygg, eller en som sjunger halvbra, men är väldigt snygg?

Peter Swartling säger: Om du inte ser bra ut måste du knäcka. Om du verkligen knäcker ser jag ingen skillnad på den som inte är lika snygg som den som är jättesnygg och bara sjunger helt ok.

OlleS säger: Hej! Tror ni att den som vinner idol kommer slå igenom i världen? De flesta som vinner tex Popstars, Fame factory de rinner ut i sanden och man hör kanske bara en låt.. Hur ska ni satsa?

Peter Swartling säger: Skivbolaget, BMG, kommer att satsa väldigt hårt på vinnaren och kanske ett par artister till från programserien. Lyckas de bara göra en bra skiva också så kan det nog gå att lansera våran vinnare internationellt.

asd säger: Hejsan! Ni är en kalasjury! Är det så att dom som ställer upp på en audition får ingå något "avtal", om att dom kommer kanske visas på TV?

Peter Swartling säger: Ja.

marre säger: hur försvarar ni artister som har nått framgång men kan faktiskt inte sjunga, ex. Håkan Hellström. Även om man inte har den bästa sångrösten så kan man ju ändå bli en artist. Eller?

Peter Swartling säger: O, ja. Det finns många exempel på det. Vi har satt ribban högt. Det känns ju lättare att försöka lansera en artist som verkligen har utstrålning och kan sjunga!

Peter Swartling säger: Hej, då. Tack för en trevlig frågestund.

ARTIKELN HANDLAR OM