"Lägg ner programmet"

Tittarna rasar mot Idol 2004

NÖJE

Smaklöst, chockande och sadistiskt.

TV 4:s program Idol 2004 väcker starka känslor och många tittare kräver att man lägger ned programmet.

Men andra menar att den hårda juryn gör rätt och tycker att deltagarna borde veta vad de gett sig in i.

Över 1 500 tittare har tyckt till om Idol 2004 på Aftonbladets mejlkonto. Programmet med de tuffa jurymedlemmarna på jakt efter en stjärna har lett till kraftiga reaktioner.

Många är de som tycker att juryn går för hårt fram med de unga lycksökarna. Mobbnings-tv, förnedring, hån och överlägsenhet är några av kommentarerna. "Man kan vara seriös, ärlig och även bestämd utan att förnedra. Alla dessa människor tror sig ha en chans att lyckas, ska man då bara hånskratta dom i ansiktet? Vore det inte bättre med lite uppmuntran, enkla tips eller ett enkelt ärligt utlåtande om att personen ifråga helt enkelt inte kan sjunga?", skriver Kalle. "Att skratta åt folk, att direkt göra narr av dem i tv tycker jag att det känns grymt och onödigt. Det räcker med att folk gör bort sig med urdålig sångröst i TV. Sadist-TV? Nej tack!", skriver Alejandra.

Överträffar varandra

Många tittare tycker synd om deltagarna. Sångpedagogen Lena skriver: "Jag tycker att det är OK att juryn är rak och säger sanningen, men det är fel av dem att skratta så hånfullt som de gör. Även om vissa sökanden inte har någon självkritik så har de ändå ett självförtroende och en självkänsla som går helt i botten. Det kan bli oerhört traumatiskt om någon skrattar sådär eftersom sångrösten i princip är ett med personligheten och kritik mot din röst är kritik mot dig som människa och du känner dig helt utan värde". En annan tittare skriver: "Bara för att personen inte platsar i Idol 2004 måste väl inte dom självgoda jurymedlemmarna knäcka dom för tid och evighet! Här sitter man och försöker överträffa varandra i förnedrande uttryck! En del av dessa kommer aldrig att ta en ton igen, inte ens i duschen!".

OK mobba i tv

Många föräldrar skriver in och är oroade för vilka signaler programmet sänder ut till barn och unga. En trebarnsmamma i Göteborg skriver: "Hur ska jag förklara för min sexåriga dotter. Hur ska jag förklara för henne varför ni i juryn sa så elaka saker till de som inte gick vidare? Hur kan man få lov att vara så genuint elak och det inför hela Sveriges befolkning?". "Skulle detta hända i en skola så skulle det utan tvekan klassas som mobbing. Och då tycker jag att man ska ha i åtanke att det faktiskt finns personer som har dragit sin kommun inför rätten av den anledningen och faktiskt vunnit. Hur ska vi lära barn och andra unga att respektera varandra och inte mobba om det till och med nu är ok att göra det i TV?", skriver en annan upprörd tittare.

Får leken tåla

Slutsatsen för många kritiska är att TV4 ska lägga ned programmet. "Många reagerade på Bert Carlssons uttalande om kandidaterna till Fame Factory, men han framstår i jämförelse som rena konfirmanden. Botten!! Släng ut dem!", skriver Britten. " När ska det vara nog? När en riktigt förnedrad tonåring går därifrån och slänger sig framför tåget?", skriver en annan.

Men budskapet från tittarna är inte solklart. Det verkar finnas två läger. Många av dem som hyllar programmet menar att om man ger sig in i leken får man leken tåla. "Jag tycker att juryn var uppriktigt ärliga. Äntligen några som faktiskt vågar säga sanningen och inte linda in det i en massa lögner om att fortsätt öva mm. Ställer man upp bör man vara lite mera självkritisk och även vara beredd att ta både ris och ros", skriver Åsa Svedjetorp. "Det bästa programmet hittills i sin kategori, ärlighet varar längst...", kommenterar Dariosh.

Osvenskt

Thomas tackar TV4 och skriver: "Det var det roligaste jag sett på länge i svensk TV. Helt underbart när dom sågade de verkliga skräckexemplaren, äntligen säger någon som det är!". "Typiskt osvenskt, äntligen ett program där inte alla ska vara lika duktiga", skriver Carl.

Men även en del av de tittare som skrattat åt deltagarna ger dem stöd: "Att de bara TÖRS utsätta sig för liknande, det ska de ha ALL heder för... Jag hoppas alla kommer helskinnande ur detta ändå, det är ju ingen Liten Grej de gör, de bokstavligen ger sitt allt och blottar sig (och gör bort sig) för hela Svearike, för en strimma av hopp och berömmelse", skriver en tittare.

"Väx upp"

Andra är hårdare: "Allt ska daltas med nu för tiden. Bara för att de är modiga nog att ställa sig framför en jury och sjunger betyder väl inte att de automatiskt ska få applåder för sitt framförande. Skärpning...!!! Väx upp och lär er tåla lite sanningar, om ni inte själva klarar av att se dem innan", menar Lorpan. Eller som Bobby: "Vill man försöka bli popstjärna genom att medverka och exponera sig i en 'såpa' får man ta me fasen skylla sig själv. Vettiga musiker/sångare/sångerskor som verkligen har *DET* söker sig till framgång på andra sätt."

Tove Wennergren