”Showen blir barnsligt rolig”

Jonas Gardell: 11 september får inte vara en sorgens dag

NÖJE

Jonas Gardell minns ännu den 11 september 2001 med förskräckelse. Nu har hans nya show premiär på årsdagen av terrorattackerna.

– Det ska inte vara en sorgens dag. Det är dags att ta tillbaka den 11 september, säger han.

Foto: björn ELGSTRAND
premiär i kväll Det är ingen tillfällighet att Jonas Gardell har valt den 11 september som premiärdatum för sin nya show ”Väckelsemöte”. ”Det är dags att ta tillbaka den 11 september”, säger Jonas som själv stod på scenen samma kväll som terrorattackerna i USA inträffade för tre år sedan.

Jonas Gardell anno 2004 är – förstås – lyckligare än någonsin. Det var den folkkäre författaren för tre år sedan också, när han turnerade land och rike runt med ”Livet”. Men i nya showen ”Väckelsemöte”, som har premiär på Konserthuset i Göteborg i kväll, slår han personligt rekord i glädje.

– Det blir en barnslig och rolig show. Det känns som att det är något stort på gång, säger en sprudlande glad Gardell när Aftonbladet träffar honom.

”Spermier och Klüft”

Du är glad.

– Vad kul att du ser det! Jag tror att jag har kapacitet för lycka. Jag har haft ett tufft liv, jag blev mobbad och våldtagen som barn. Men nu har jag någon som vill leva med mig och en publik som jag vet bryr sig.

Det har spekulerats i att ”Väckelsemöte” ska vara allt från en personlig uppgörelse med Gud till ett kåseri kring Knutbyförsamlingen. Men det stämmer inte alls, enligt Jonas.

– Nej, det är först och främst en rolig föreställning. Huvudmeningen är att folk ska skratta så att de ramlar ur stolarna, säger han.

Vad handlar showen om?

– Det får du se på premiären. Men det är lite Gud, lite spermier, lite Carolina Klüft och eventuellt Ulla i Bromölla, säger han kryptiskt.

Det finns en tanke bakom att lägga premiären till just den 11 september. Jonas Gardell glömmer aldrig var han befann sig när han hörde om terrorattackerna.

Kände sig stolt

– Jag skulle ha en provföreställning av ”Livet” i Eskilstuna på kvällen. Jag satt i bilen och hörde på radion vad som hade hänt. Jag tänkte ”hur i all världen ska jag kunna gå upp på scen och vara rolig nu?”

– Men gick. Och under kvällen blev jag mer och mer stolt över det jag gör. Att skratta, gråta, leka och ha kul tillsammans är det enda som gör att det går att försvara mänskligheten. De (al-Qaida) har inte rätt att tvinga på oss sin agenda.

Jon Forsling