Ed Harcourt slogs ner av skinheads

Popstjärnan överfallen på krogen före konsert

1 av 2 | Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
klarade knappt att sjunga Skivaktuelle Ed Harcourt kunde nästan inte öppna munnen dagen innan han skulle göra en av sitt livs största konserter. Under turnén med R.E.M. höll han på att få käken krossad i ett krogslagsmål.
NÖJE

Sedan förra skivan har Ed Harcourt hunnit göra ... en skiva till.

Han har också turnerat med R.E.M.

Och blivit misshandlad av mexikanska skinheads i Colorado.

Turnén med R.E.M. når delstaten Colorado.

Innan spelningen slappnar Ed Harcourt och hans band av på en lömsk sylta packad av Vietnamveteraner och rednecks.

Det blir som vanligt när brittiska popartister slappnar av på lömska, amerikanska syltor: de dricker lite för mycket, sjunger karaoke till R Kelly lite för länge och får olika erbjudanden av sexuell natur.

Till slut är Ed och turnéledaren Jamie tvungna att gå ut och kasta grus på varandra.

Ett av kornen träffar en parkerad bil. Samtidigt som ägarna - ett gäng mustaschprydda, tatuerade och renrakade killar från Mexiko - tittar på.

- Den minste av skinheadsen börjar knuffas. Jag är full och ilsknar till. Jag kallar säkert både den lille och hans mamma för olämpliga saker. Den lilles store kompis slår nästan käken av mig. Den lille ger mig en mesig blåtira, säger Ed Harcourt.

Ed plåstras efteråt om inne på syltan och vägrar att kyssa ställets rödhåriga ägarinna. Ed säger att han redan har flickvän och nej tack.

Kallades för bög

- Hon börjar genast berätta för alla intresserade att jag är bög. Jag fattar ingenting.

- Dagen efter hälsade R.E.M. på i logen. De såg chockade ut. Jag skulle snart göra den största konserten hittills i min karriär och jag kunde knappt öppna munnen. Jag försöker hålla mig borta från trubbel numera.

Ed Harcourt är aktuell med sitt tredje album "Strangers". Skivan är producerad av Bear Quartets Jari Haapalainen och spelades in i svenska studior.

- Musiken är mer personlig, enkel och direkt. Plattan känns som en fortsättning på mitt första minialbum "Maplewood". Det var Jari som knuffade mig i den riktningen. Han är för övrigt grym på tamburin.

Det händer inte ofta, Ed tystnar.

- Jag tänker redan på min nästa skiva. En av låtarna ska heta "Satan made me do it".

Markus Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM