”Jag var trött på allting i mitt liv”

Lukas Moodysson chattade med Aftonbladets läsare

NÖJE

3 183 läsare ville ställa frågor till Lukas Moodysson.

Lukas själv hade svårt att avsluta chattandet, utan förlängde tiden med en halvtimme.

Här är resultatet.

Lukas Moodysson säger: nu är jag här.

Kinga säger: Var fick du din idé ifrån till filmen ett hål i mitt hjärta?

Lukas Moodysson säger: från någonstans långt inne i huvudet eller någonstans långt ute i rymden, jag vet inte

SirViktor säger: Är du intresserad av att filma i Hollywood?

Lukas Moodysson säger: nej. åtminstone inte om det är på hollywoods villkor. hollywood är äckligt. jag hoppas att hollywood brinner ner till grunden och sen kan jag åka dit och göra en film i ruinerna.

Adam säger: Gillar du att chocka

Lukas Moodysson säger: nej.

a säger: Hej Lukas,

Vilken är den bästa filmen du har gjort, tycker du själv?

Lukas Moodysson säger: ett hål i mitt hjärta.

Stefe säger: Hej lukas, Hur blev du regissör? gick du någon speciell skola?

Lukas Moodysson säger: jag gick på dramatiska institutet. fast om det var där jag blev regissör vet jag inte. men jag lärde mig mycket där i alla fall. jag kunde absolut ingenting innan jag gick där.

säger: Vilka tycker du är de mest kreativa filmskaparna i världen just nu?

Lukas Moodysson säger: jag och harmony korine och abbas kiarostami och david lijemark.

anna säger: Är du missnöjd över att inte fler har varit o sett din film än så länge?

Lukas Moodysson säger: nej. jag tycker det är väldigt många som sett min film. jag är poet. mina första böcker såldes i ungefär 200 exemplar. och det är fortfarande det jag jämför med. jag tycker det är fantastiskt att så många som 9000 människor såg bara första helgen. jag är otroligt nöjd.

Solitude_connected säger: Om du fick vara statsminister för en dag, vilka samhällsfrågor skulle du då ta itu med ?

Lukas Moodysson säger: jag tror inte att man kan ändra så mycket om man är statsminister för en dag. jag tror att förändringen måste komma underifrån, inte ovanifrån. kanske skulle jag ägna dagen åt att försöka ta så mycket pengar som möjligt från de rika och ge så mycket som möjligt till de fattiga. jag vet inte om det skulle lyckas.

Line säger: varför är Hollywood äckligt?

Lukas Moodysson säger: hollywood är en propagandamaskin som försöker lära oss att den enda bra livsstilen är den amerikanska, och att konflikter ska lösas med våld, med mera. dessutom gör de av med omoraliska summor pengar. jag skulle kunna göra hundra filmer för kostnaden av en enda blockbuster.

lisa l säger: Hur är ditt förhållande till den svenska kultureliten?

Lukas Moodysson säger: jag vet inte. vad är den svenska kultureliten?

kkjkjk säger: vilken e den bästa filmen du sätt??

Lukas Moodysson säger: en rysk film som jag tyvärr glömt namnet på men som handlar om utrensningarna under stalin. jag tyckte den var skitdålig när jag såg den. jag tror till och med jag somnade. den var väldigt monoton. men den stannade i mitt huvud och har börjat leva sitt eget liv inuti mig. så hoppas jag att mina filmer ska funka också. att de liksom ska gripa sig fast och fortsätta leva långt efter att man lämnat biografen.

Ewa säger: Varför ser du "ett hål i mitt hjärta" som din bästa film du gjort?

Lukas Moodysson säger: tja... vad ska jag svara på det? jag tror att det är för att jag först nu känner att jag hittat min egen röst, mitt eget språk. och kanske också att ett hål i mitt hjärta är den första av mina filmer som jag skulle ha tyckt om när jag var sjutton år. man ska vara snäll mot tonåringen som bor inuti en. annars blir man en avtrubbad idiot.

dekman. säger: du ser det inte som hyckleri att du har tjänat miljoner på dina tidigare filmer, driver aktiebolag osv. samtidigt som du företräder en politisk agenda som vill förhindra andra människor att göra likadant?

Lukas Moodysson säger: för det första har jag ett bolag bland annat för att jag ska kunna vara med och producera sådana filmer som "terrorister". för det andra handlar det inte bara om hur mycket man tjänar utan vad man gör med pengarna. för det tredje är jag väldigt glad att mina första två-tre filmer möjliggjort det för mig att nu göra en annan sorts filmer. för det fjärde tror jag att om du återkommer om fyrtio år (om jag lever då) så har jag under mitt liv nog inte tjänat mer pengar än de flesta, jag tror att mina rika dagar snart är över .

Paula säger: varför vill du framstå som väldigt kritisk och negativ?

   Lukas Moodysson säger: jag vill inte framstå som kritisk och negativ. jag är en ganska glad person. men jag säger vad jag tycker. och om jag tycker något är fel så är jag inte så mesig att jag håller tyst bara för att det blir trevligare stämning då.

säger: Varför tror du att kvinno-idealet är som det är i dagens samhälle?

Lukas Moodysson säger: oj. ni ställer så stora frågor och jag har bara några rader på mig att svara (detta gäller även dekmans fråga!). kanske för att vårt konsumistiska samhälle kräver att vi håller oss till våra förutbestämda roller? vad tror du själv?

Line säger: Hur gjorde du research inför ett Hål i mitt hjärta? Tittade du på mycket porrfilm?

Lukas Moodysson säger: porrfilm och big brother och michel foucault och heiner müller och shamanism och the cure. jag vet inte riktigt vad research är. jag tror att hela mitt liv är en enda lång research.

Manne säger: Vad kommer här näst Lukas?

Lukas Moodysson säger: något nytt.

Feli säger: Känner du dig som "de svagas väktare"?

Lukas Moodysson säger: nej.

Adam säger: Anser du själv att du filmar på ett realistiskt vis

Lukas Moodysson säger: realistiskt? jag vet inte. jag ser mig som ett filter. någonting går in i mig och kommer ut genom mig. jag är trogen. men jag vet inte om jag är trogen mot verkligheten eller mot något annat.

Moderator säger: Sista frågan

urmr säger: Vad tycker du om Bush och Kerry?

   Lukas Moodysson säger: jag trodde det skulle hålla på en hel timme. vad synd.

   Lukas Moodysson säger: om bush och kerry... gissa. några frågor till kanske?

Strindberg säger: Visst är Thorsten alldeles magisk som person? Varför valde du just han till rollen?

Lukas Moodysson säger: tack strindberg. jag valde thorsten för att han var snäll och intensiv och för att jag trodde att han menade allvar när han försökte få kontakt med sin son. hälsningar ibsen.

tomas säger: Du sa nån gång att Lilja Forever skulle handla om Jesus.. Finns det några sådana kopplingar till din nya film?

Lukas Moodysson säger: jo, det gör det. de enda som verkligen har fattat vad filmen handlar om är en präst och en annan från kyrkan. de flesta verkar se filmen som att den bara handlar om porr och dokusåpor och sånt. och det är väl okej. den handlar ju om det också. men det finns en massa hemligheter i filmen också som alla inte verkar se. kanske för att folk (särskilt journalister) vill ha enkla svar och inte behöva tänka så mycket själva?

Patrik säger: Vad e dina svagheter som filmskapare(om du har några)?

Lukas Moodysson säger: jag är inte så bra regissör, jag är bättre på att skriva. och jag försöker få in för många trådar i väven ibland. jag kan inte alltid koncentrera mig på detaljer utan vill alltid se hela sammanhanget. nej, jag vet inte förresten. min lärare på filmskolan sa att en filmregissör måste vara lite dum och enkelspårig ibland, och det kan jag nog vara. men å andra sidan: mina filmer är mycket smartare än jag är. så ni som tycker att jag verkar korkad - ni har nog rätt - men skit i det, mina filmer är bra ändå...

Anders säger: vad tycker du om sanna brådings radio-karriär?

Lukas Moodysson säger: jag tycker hon har en perfekt radioröst.

bruno säger: Antar att du alltid känt en skapandelust, varför blev det just film?

Lukas Moodysson säger: för att jag var trött på att vara poet och trött på att bära ölglas på en restaurang och trött på allting i mitt liv. det råkade bli film. det var ingen plan. fast jag tror det var någon annans plan att jag skulle göra film. jag tror det är någon som står i kulisserna och styr mig.

Pingü säger: Hur ser du på folk som laddar ner dina filmer gratis istället för att se dem på bio eller hyra dem? Är budskapet viktigare än förtjänsten och möjligheten att du kan göra fler filmer?

   Lukas Moodysson säger: jag tycker det är okej att ladda ner från nätet och att piratkopiera och sånt. MEN - det är skittråkigt att se film på sin dator eller på tv. film är faktiskt bäst på bio. rent ekonomiskt tror jag att nerladdning och sånt snarare ökar intresset för film än att det leder till att färre människor går på bio. jag är hursomhelst helt för underjordisk spridning.

Solitude_connected säger: Vad gör dej mest upprörd i dagens samhälle ?

Lukas Moodysson säger: tristess och svält.

Line säger: varför vill du inte vara med i intervjuer med tv4?

Lukas Moodysson säger: nej så är det inte riktigt. jag gör de intervjuer jag har lust och struntar i de som jag inte har lust med. just idag gör jag den här grejen (trots att aftonbladet ägs av schibsted), men igår tackade jag nej till en annan intervju med aftonbladet. jag har ingen svart lista. jag tackar nej till det mesta.

Tobey säger: Jag tycker filmen verkar ganska flummig, varför tycker du att jag ska gå och se just den?

Lukas Moodysson säger: kanske just för att den är ganska flummig. det var nog en ganska bra beskrivning. den är snurrig. och är det inte sådan världen är? ganska snurrig.

Gabriella säger: Vad lyssnar du på för musik?

Lukas Moodysson säger: broder daniel (särskilt shoreline) och bob dylan (särskilt den akustiska delen av live 1966) och blanka (särskilt nothing reaches through me). nu senast lyssnade jag på bob marley:survival och lite peruansk panflöjt.

Sven säger: Om ditt liv hade ett soundtrack, vilken låt skulle vara ledmotiv?

Lukas Moodysson säger: shoreline kanske? nej fel, det skulle vara klappa händerna när du är riktigt glad... kan du den?

Anna säger: tror du att du skulle vara där du är idag om du varit kvinna istället?

Lukas Moodysson säger: ja och nej. vad tror du?

Solitude_connected säger: Vad tycker du om att C-kändisar som har varit med i Farmen, får så mycket uppmärksamhet i svensk media ?

Lukas Moodysson säger: jag tycker att man ska vara försiktig med att döma människor. jag tycker det är sorgligt att alla vill bli kända. själv vill jag bli okänd. jag är så trött på mig själv. men det finns en sån tristess i vårt land att jag förstår om människor gör vad som helst för att ta sig någon annan stans, vart som helst, till och med till farmen.

Roffe säger: Vad är dina åsikter om Michael Moore?

Lukas Moodysson säger: han är väl bra. jag har inte sett hans senaste. jag orkar inte se såna filmer som det snackats så mycket om í tidningarna. jag gillar att bli överraskad. jag skulle nog inte gått och sett min egen film om det inte varit jag som gjort den. jo, det skulle jag nog. nej. jag vet inte.

pigvomit säger: kort fråga, vad anser dom rent generellt om svensk filmindustri, och svenska filmer?

Lukas Moodysson säger: jag ser nästan inga svenska filmer. jag ser inte så många filmer överhuvudtaget. jag är mer intresserad av annat.

yax säger: Har du någongång funder över att producera fucking åmål 2?

Lukas Moodysson säger: kanske om trettio år?

Bosse säger: Hur eller varför satte du upp de "gränser" som finns i ett hål i mitt hjärta?

Lukas Moodysson säger: hur menar du gränser? jag vet inte om jag förstår frågan rätt. men jag tror att jag frågade mitt hjärta och min regiassistent malin om vad som var okej och vad som inte var okej. jag tror att jag gick så långt jag kan gå. längre vill jag inte.

paesan säger: Hej Lukas, Det är många som tycker att du är lite "pretto", vad tycker du själv??

Lukas Moodysson säger: det är många som tycker det ena och det andra om mig. jag bryr mig inte så mycket. jag kanske brydde mig för några år sen. nu tycker jag bara det är konstigt att folk engagerar sig. pretto betyder väl pretentiös, va? och pretentiös betyder väl att man har pretentioner? är det bra eller dåligt?

Moderator säger: Ok, nu kör vi sista frågan

Inger säger: Vad gör du en fredagskväll exempelvis?

Går du ut på klubbar och konserter någon gång eller är det bara family life som gäller?

Lukas Moodysson säger: hej inger. mitt privatliv är mitt privatliv och det håller jag för mig själv. nu vill jag tacka för alla frågor och önskar er alla en bra helg. adjö.

Moderator säger: Tack Lukas för alla svar!

ARTIKELN HANDLAR OM